Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Atyaég, hol lesz a szállásunk?!

Szálláskereső oldalak, tippek, szűrési feltételek alkalmazása

2019. február 17. - Atyaég utazom

 Az előző bejegyzésben láthattátok, hogy milyen kedvező áron lehet repülőjegyhez jutni. Az utazás során általában az egyik legtöbb költséget a szállás jelenti, ezért érdemes némi időt szánni a számunkra legmegfelelőbb megtalálására. Ez a költség a nullától egészen a csillagos égig terjedhet. Ezért nem árt picit körül járni a szálláskeresés témáját. 

img_20180416_101303.jpg

Melyiket válasszuk?! (Riomaggiore, CinqueTerre, Olaszország )

Megvan a repülőjegy, de hogyan tovább?

  1. lépés

Érdemes először legalább nagy vonalakban megtervezni, hogy hova szeretnénk menni adott országon belül, miket szeretnénk mindenképp megnézni, vagy épp maradni a popsinkon végig ugyanabban a városban, ott ahol letett minket a gép. Ha ezzel megvagyunk, akkor már azt is látjuk, hogy érdemes-e megbontani két (vagy több) felé a szállásunkat. Ezzel rengeteg időt és útiköltséget meg tudunk ám spórolni. Gondolj csak bele, nem kell minden nap több száz kilométert megtenned, ha a sziget másik felét is szeretnéd felfedezni és esetleg nem elég rá egy nap. Jövőhéten mi is így fogjuk csinálni Szicíliában, lesz egy szállásunk Cataniában, és egy Palermoban is. Ez pl oda-vissza ca 500km, ha nem tévedünk el egyszer sem. :D Ha két napot szánnánk rá az már 1000 km. Ki lehet számolni ez mennyi plussz költség és mekkora időpocsékolás lenne, ha nem osztanánk meg a szállást.

  1. lépés

Jöhetnek a különböző honlapok, szállásgyűjtő és összehasonlító oldalak. Ilyenek pl a Booking.com, Trivago.hu, Szallas.hu, Hotels.com, vagy az itthon méltán nagyon népszerű oldal, az Utazómajom szállás aloldala.

Itt már tisztában kell lennünk azzal, mit várunk el a keresendő szállástól. Tegyünk fel magunknak pár kérdést:

  • Szükségünk van a luxusra vagy megelégszünk azzal, hogy legyen hol aludni?
  • Egész nap menni fogunk így bőven elég a reggeli (mert úgysem leszünk a szálláson ebédidőben) vagy a szálláson akarunk maradni végig és teljes ellátást igénylünk?
  • Szeretnénk medencét vagy inkább a tengerben akarunk megmártózni?
  • Ha nagyobb társasággal megyünk az is fontos, hogy hány szobára és fürdőszobára lesz szükségünk?

Az ilyen típusú kérdések segítenek eldönteni mire is van szükségünk valójában. Ezután a megfelelő szűrő beállításokat kell már csak alkalmazni. Nem túl bonyolult ezek kiválasztása, de érdemes átfutni mindenképp milyen lehetőségek vannak, mielőtt megnyomjuk a keresés gombot.

Ha megkaptuk a várva várt 1231659 darabos találati listát, akkor semmiképp se essünk kétségbe. :) Egyszerűen csak válasszuk ki a nekünk tetsző rendezési módot. Nekem ez, az ár szerint növekvő opció szokott lenni, hogy a legolcsóbb ajánlatokat lássam elől.

Személy szerint én nem az adott ország szállodájára vagyok kíváncsi (wellness hétvégére itthon is elmehetek, bár még itthon sem ez a kedvencem), ezért maximum reggelit igénylek (de jobb szeretek a helyi közértben kedvemre válogatni az ízletes croissantokból, baguettekből, sonkákból, mennyei sajtokból, friss zöldségekből és gyümölcsökből, hmmm.... jól van, konkrétan most csorog a nyálam... :D ) és egy tiszta ágyat ahol este nyugovóra térhetek. De ahány ember annyi féle, nincs is azzal baj, ha ti máshogy szerettek utazni, de vegyétek figyelembe, minél több szolgáltatást vesztek igénybe, valószínűleg annál drágább lesz a szállás.

10% kedvezmény:

Amennyiben úgy döntesz, hogy a fentiek közül a Booking.com oldalon foglalsz, akkor tedd azt az én meghívómon keresztül és 10% visszatérítést kapsz. Neked is jó, és nekem is. :)

 https://www.booking.com/s/18_6/minyim94

  1. lépés

Az alternatív megoldásokra is érdemes ránézni, a teljesség igénye nélkül: Airbnb, Servas, Couchsurfing, közösségi oldalak csoportjai, stb. Ezeket is vegyük picit górcső alá.

Airbnb

Teljes otthonok vagy csak szobák kerülnek kiadásra, továbbá élményeket is tudunk foglalni az oldalon keresztül. Ne számíts extra szolgáltatásokra, úgymint ellátás. Itt nem fogsz találni hoteleket, csak saját kiadó otthonokat.

Fizetős szolgáltatás ugyan, de ha többen utazunk sokkal kedvezőbb tud lenni, mint egy hotel szoba. Az Airbnbnek van most egy igen csalogató pályázata, melynek 4 nyertese 2 hónapon keresztül Olaszország egyik településén élhet. Nem hogy ingyen, még fizetést is kap érte! Természetesen lesz dolgod, nyelvet tanulhatsz, elsajátíthatod az igazi dolce vita életérzést, megtanulhatsz olasz ételeket készíteni és segítheted a helyi szervezet munkáját. Álmaim melója! :) Ha Neked is, akkor igyekezz, mert a jelentkezési határidő 2019.02.17. (ma) éjfél. Minden további részlet ITT.

9000.- Forint kedvezmény:

Ha az Airbnb oldalán keresztül foglalod le a szállásod, regisztrálj előtte az én meghívómmal és az alábbi kedvezményben részesülsz:

9 000Ft értékű kupont kapsz, ha legalább 21 000Ft értékben foglalsz otthont, vagy

3 375Ft értékű kupont, ha legalább 13 860Ft értékben foglalsz élményt.

https://www.airbnb.hu/c/henriettas143?currency=HUF

Ez is egy win-win szitu. :)

Couchsurfing, azaz kanapészörf: Ingyenes lehetőség azoknak, akik takarékosan szeretnének utazni. Saját szobánkat, leginkább kanapénkat adhatjuk oda pár napra az utazóknak vagy szállhatunk meg mi, egy másik tagnál. Személy szerint én még nem próbáltam, első alkalommal akkor szeretném, ha nem egyedül utazom, nehogy meglepetés érjen. :) Bár, ha körültekintően foglalunk és utána nézünk a tagoknak (adatlap, barátok, visszajelzések, visszaigazolt tag, stb), akkor ez sem jelenthet az utazóra semmilyen veszélyt.

Közösségi oldalak csoportjai (akár magyarokra kiélezve magyar nyelven)

Ezek általában önkéntes alapon működő, saját szervezésű közösségek, ahol lehetőség van teljes lakás, házcserére is. Ki látta a Holiday című filmet? :)

Ezen csoportok hátránya, hogy még kevésbé ellenőrizhető le a vendég/szállásadó. Előnyük a közvetlenségükben, rugalmasságukban és gyorsaságukban van. Ezért ha ilyet veszünk igénybe ne restelljük először kellőképp megismerni a házigazdát/vendéget, és ami még fontosabb adjunk róla minden esetben hiteles visszajelzést, mind az előnyeiről, mind a hátrányairól. Természetesen ezeket igyekezzünk nem bántóan, inkább tényszerűen megfogalmazni. 

 Utolsó helyre hagytam a szívemhez legközelebb álló kezdeményezést, amiről már az előző bejegyzésben írtam pár mondatot, a Servast. Ismerjétek meg a rendszert egy rövid riport segítségével.

Harrach Orsolyával, a Servas magyarországi egyesületének titkárhelyettesével beszélgettünk.

 Hogy kerültél kapcsolatba a Servassal, hogyan és miért jött létre a rendszer?

Büszkén állíthatom, hogy egyike vagyok a legrégebbi magyarországi Servas-osoknak. A 80-as évek egyik tavaszán kezembe került az Ifjúsági Magazin (!) egy száma, benne egy cikkel, amely utazásról és külföldi barátok szerzéséről szólt. Két dolog fogott meg azonnal. Az egyik az InterRail igazolvány, amellyel adott összegért egy hónapon át Európa szinte bármely vasúthálózatán korlátlan mennyiségben utazhatott az ember, a másik a Servas szervezet volt.

Éppen a 27. születésnapom felé tartottam – akkoriban ez volt az InterRail igazolvány használatának felső korhatára. Így aztán „villámgyorsan” összekaptam magam (ami abban az időben azért nem ment még olyan egyszerűen), és elutaztam egy hónapra Nagy-Britanniába. Az InterRail igazolvánnyal keresztül-kasul vonatozgattam az országot, Wight szigetétől és az Anglia délnyugati csücskében lévő Land’ Endtől, azaz Világ végétől egészen Skócia legészakibb pontjáig, és közben számos Servas vendégfogadóval is megismerkedtem. Ettől kezdve nem volt kétséges, hogy a barátkozásnak ezt a módját máskor is beleszövöm majd az utazásaimba.

 A Servas egy békeszervezet, mely úgy próbálja elérni célját, hogy segítséget nyújt abban,

hogy az emberek megismerjék egymást és közvetlen kapcsolatba kerüljenek. Bob Luitweiler

hozta létre a szervezetet 1949-ben, akkor még Peacebuilder néven. Az ENSZ 1973-ban

vette fel a civil szervezetek listájára, akkor már Servas elnevezéssel. A servas eszperantó

szó, jelentése szolgálunk.

 A Servas nem:

- szállásszervező társaság,

- idegenforgalmi szolgáltatás,

- ingyenszállás,

hanem:

Emberi kapcsolatok építését és fenntartását szolgáló önkéntes társulás.

 Valahogyan mindig az az érzésem, hogy bár szigorú a belépési folyamat, szükséges! Sokkal megbízhatóbbá teszi a rendszert, összehasonlítva a hasonló elveken alapuló oldalakkal. Mesélj nekünk erről, hogyan válhat valaki taggá, hogyan működik a rendszer?

 Servas-tag bárki lehet, aki egyetért a szervezet céljával, és elfogadja, betartja a szervezet mindenkori szabályait. A tagfelvétel során elbeszélgetünk a jelölttel, és megbizonyosodunk róla, hogy megértette és magáénak érzi a szervezet törekvéseit. Ez a beszélgetés idegen nyelven, általában angolul zajlik, hiszen a nyelvismeretre a külföldi családokkal való kapcsolatépítésben is feltétlenül szükség van. Az adminisztrációs részek lezajlása után a jelentkező utazó, vendéglátó és/vagy nappali vendéglátó lehet.

  Miben érzed másnak a Servast, mint mondjuk a Couchsurfinget?

 A két szervezet között szerintem az alapvető különbség, hogy a Servas célja emberi kapcsolatok építése és szerte ágazó barátságok szövődése, melynek eszköze a vendéglátás. A Couchsurfing elsődleges célja viszont a kis pénzű utazók szálláshellyel való kisegítése – bár hozzá kell tenni, hogy a „csak egy kanapét” felajánló couchsurfingesekkel is általában kialakul egy jó barátság. Gyakran ugyanaz a személy mindkét szervezetnek tagja. A másik nagy különbség, sajnos, generációs jellegű. Meglátásom szerint, a CS főleg a fiatalok szervezete, a Servas pedig egyre inkább az idősebb generációt képviseli. Idén a Nemzetközi Servas Egyesület egyik elsődleges kitűzése éppen a tagság megfiatalítása, a fiatalok bevonzása.

 Kiknek ajánlanád ezt a lehetőséget?

 Mindenkinek, aki szeret új emberekkel megismerkedni, érdeklik a különböző kultúrák, az ismert turistalátványosságokon túl mélyebben is elmerülne egy-egy hely adottságaiban, és megvan benne a kellő tolerancia, rugalmasság és kíváncsiság, amit egy ilyen élethelyzet feltétlenül megkíván.

 Melyek a legérdekesebb élményeid, ami a Servas nélkül nem történt volna meg?

 Nagyon sok érdekes Servas-taggal találkoztam, utazóként és vendégfogadóként is. Az ember sosem tudja előre, hova csöppen, kik fogják várni, hol fog lakni.

Aludtam a kert végében felállított lakókocsiban egy világvégi ír tanyán, és ugyanezen az utamon egy gazdag kúriában is, ahol távozásomkor a postaládába dobtam a kulcsot, mert a házigazdának korábban el kellett mennie. Egyik vendégfogadómnál – miután a repülőgép késése miatt a megbeszélt időpontnál jóval később érkeztem – csak egy levél fogadott, hogy el kellett menniük, mert programjuk van estére, de addig is, míg megérkeznek, érezzem otthon magam, és etessem meg a sünit a kertben.

Bretagne-i vendéglátóinkkal két csodás napot töltöttünk a tengerparti nyaralójukban és megismerkedtem a ratatuille-jal (nem azzal, akit magyarul Lecsónak hívnak).

A legkedvesebb emlékem azonban az, amikor egy házaspár, aki a szabadidejében mesemondással foglalkozik, csak nekünk egy igazi előadást varázsolt a lakásában. Ünneplőbe öltöztek, a hölgyön igazi német dirndl ruha volt, a hatalmas gyűjteményükből kiválasztottak egy hozzánk illő mesét, és a hölgy előadását a férje gordonkajátéka kísérte. Felejthetetlen élmény volt.

Ahogy nem fogom elfelejteni Fabiant sem, azt a 26 éves vendégemet, aki észrevette, hogy lötyög a kilincs, és már fogott is egy csavarhúzót, hogy meghúzza.

Szerintem ez a Servas lényege. Otthon vagyok a vendéglátóimnál is, természetes részei vagyunk egymás életének. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy éljen ezzel a lehetőséggel!

Jelentkezni a Servas weboldalán lehet.

Köszönöm a beszélgetést. 

Remélem tudtam hasznos vagy éppen új információval szolgálni és Ti is bátran használjátok a keresőket! Nyugodtan nézzetek szét több oldalon és foglaláskor az apró betűs részeket se felejtsétek el elolvasni!

A következő bejegyzésben visszatérünk a kezdetekhez, a legelső repülős utamról fogok írni. Provancei tájak, Francia Riviéra, legalább 3 különböző temető (!),  egy parfümgyár, egy bort lopó házinéni és “szokás szerint” némi művészet is szóba kerül majd. :) UPDATE: Vendégposzt következik! Ha érdekel a kenguruk földje, akkor ezt ne hagyd ki!

 

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 

Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr8214628666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása