Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Drága Izland! Én így szeretlek! - 1.rész

Reykjanes félsziget, Keflavik, Gardur, Grindavik, Blue Lagoon, Þykkvibær

2019. május 05. - Atyaég utazom

Izland a tűz és jég országa, területe 10%-kal nagyobb, mint Magyarországé. Lakosainak száma Magyarországéhoz képest ca 4%, 326 340 fő. Nincs nagy tömeg, na. :) 

Az a rengeteg természeti kincs (vulkánok, kráterek, lávamezők, gleccserek, gejzírek, vízesések, hőforrások, hegyek, völgyek, tengerpartok, tavak), ami ebben az országban van, az szinte felfoghatatlan. Elég régóta szerettem volna eljutni ide. De a drága repülőjegyek (ahhoz képest, hogy eddig 25000Ft volt a legdrágább jegy, amit valaha vettem) mindig visszatartottak. Most viszont sikerült rá megoldást találnom, és tavaly október óta, amikoris megvettem a jegyeket, gyűjtögetek az egy hetes kalandra. Aki Izlandra megy, kösse fel a gatyáját anyagilag. Nem csak a repjegy kerül sokba, hanem maga a mindennapi élet is. 

Az árakról általában

Ezt az utat bármennyire is igyekeztünk alacsony költségvetésből kihozni, nem teljesen sikerült. Bár hozzáteszem, szerintem mi így is jócskán alul múltuk mások költségvetését. A szállást nagyon sokáig kerestük, míg emberi árakon tudtunk foglalni. Azért itt is kompromisszumokat kellett kötnünk, mert 10, ill 14 fős hálótermekbe voltunk elszállásolva. Ezen kívül az ennivalón nagyon sokat tudtunk spórolni azzal, hogy itthonról vittünk magunkkal felvágottakat, konzerveket, zacskós leveset, és kínai tészta levest. Így kint szinte már csak kenyeret kellett vennünk. Az Izlandra bevihető élelmiszerekről ITT tájékozódhatsz!

Utazás ideje: 2019.04.20-04.27.

Utazás költsége: 

Szállás: 34 110.-Ft/fő/8 nap,

Szállás autóbérléssel és tankolással 98 865.-Ft/fő/8 nap

ha repjegyet is fizettünk volna, akkor: 141 730.-/fő lett volna a fejenkénti költségünk.

img_4133.jpg

Árak részletezve:

  • Repülőjegy: 0.-Ft (hitelkártyával történő vásárlásokból összegyűlt pontokból) Ha fizettem volna érte, akkor elsőbbségi beszállással (+1 bőrönd) 42 865.-Ft/fő lett volna.
  • Szállás Þykkvibærben: 18 810-Ft/fő/3 éj
  • Szállás Reykjavikban: 15 300.-Ft/fő/4 éj
  • Autó bérlés: 81 060.-Ft (40 530.-Ft/fő/8 nap két fő esetén, ha többen mentek nyilván olcsóbbra jön ki)
  • Tankolás 1600 km: 48 450.- , ez 24 225.-Ft/fő (két fő esetén)

Vásárlásaink ennyiben ki is merültek:

  • Kenyér: 833.-Ft/ 0.5 kg rozsos-magvas, csomagolt, szeletelt
  • Sajtos sonkás croissant: 1 300.-Ft/db
  • Vaj: 1 200.-Ft/doboz
  • Kávé/forró csoki: 1 500.-Ft/adag
  • Bor: 2 960.-Ft/pohár (1,5 dl)
  • Extra költésünk a bálnales volt, ami 81.-€-ba került. 

img_20190423_113716.jpg

Egyéb megközelítő árak, amikkel találkoztunk:

  • Szendvicsek: 1500-2000 ISK (3 750-5 000 Ft)
  • Sütemény: 990 ISK (2 500 Ft)
  • Leves: 1 590 ISK-tól (3 975 Ft)
  • Főétel: 1 790 - 8 000 ISK (4 475-20 000 Ft, sarki kifőzdétől az étteremig)
  • Pizza: 1 790 ISK-tól (4 500 Ft)
  • 1 gombóc fagyi 400 ISK (1 000 Ft)

Kommunikációs csatornák: Használhatod az itthoni előfizetésedhez tartozó csomagokat. Ezért az adat roamingodat is nyugodtan kapcsold be és keress rá az eldugott helyekre. ;)

Helyi közösségi közlekedésről tapasztalatot nem szereztünk, mert mi az autó bérlés mellett döntöttünk, jobb szeretünk a magunk feje után menni, mint előre leszervezett túrákon részt venni és kifizetni csilliárdokat a helyi közlekedésért.

Autóval való közlekedés: Minden fórumon belefutottam a helyi biztonságos közlekedésről szóló videókba, teljesen beparáztattak, hogy Izlandon mennyire veszélyes lesz közlekedni. Utólag azt mondom, hogy aki nem vezetett még Palermoban, vagy Albániában de még Budapesten sem, annak lehet hogy problémát okoz a gyér forgalom. De nekem teljesen felszabadító érzés volt, hogy sehol senki nem volt az utakon. Az időjárás sem okozott nekünk problémát, bár aki a tél közepén megy, valóban nem árthat a megfelelő autó kiválasztása (ami megduplázhatja a bérlés költségét).

img_20190422_211724.jpg

Tisztaság, biztonság A tisztaság kifogástalan, sehol egy eldobott zacskó, annak ellenére sem, hogy kihelyezett szemetesből igen kevés akad! Vajon ott miért nem működik az a viszkető elv, hogy amíg tele a palackod/cigis dobozod tudod cipelni, amint kiürül akkor pedig már nem, és muszáj azonnal eldobni?! Mindenesetre jó volt látni, mennyire figyelnek a környezetükre!

A biztonságról se tudok rosszat mondani, az ország összes 100 rendőre közül eggyel sem találkoztunk, illetve mégis! Egyszer elmentünk egy rendőrautó mellett. Meg is lepődtünk, vajon mi történhetett, hogy így kirajzottak! :)

Statisztika:

8 nap, 1 600 km kocsikázás, 130 000 lépés, 90 km gyaloglás, 6 napsütéses óra és kisebb túlzással napi 2 vízesés. :)

img_0877.jpg

A fotót köszönöm Harrach Orsolyának

Személyes élménybeszámoló, látnivalók

(Keflavik, Gardur, Grindavik, Blue Lagoon, Þykkvibær)

Első napunk:

A repülés is mindig annyira izgalmas számomra, az ablakon kikukkolva mindig csodákat lát az ember!

A 4,5 órás repülés után átvettük a bérelt autót és neki vágtunk az egy hetes izlandi kalandozásunknak. Hol is kezdhettük volna máshol, mint egy, a keflaviki repülőtérhez közeli temetőben? Alap, nem? :)

img_4202.jpg

Gardur világítótornyaiban kávézó és étterem üzemel. Legalábbis a kiírás szerint, jelenleg egy lélek sem volt egyikben sem. De az egyik torony felé menet egy nekünk pózoló kormoránba is belefutottunk.

Grindavik előtt felkerestük azt az összekötő határvonalat, ahol az eurázsiai és az észak-amerikai kontinens tektonikus lemezei találkoznak. A két lemezt összekötő, 18 méter hosszú hídon átsétálni remek érzés! Teljesen lenyűgöző a 6 méter magas kanyonra lenézni a 2002-ben megnyitott Brú Milli Heimsálfa hídról. A lemezek évente 2 centimétert távolodnak egymástól, ami 100 éves viszonylatban már 2 métert jelent.

Gyors megálló következett a Reykjanes félszigeten található Brimkettil medencénél, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Atlanti óceánra és ahol megpróbáltuk a pára függönyön keresztül megörökíteni az óriási hullámokat, több-kevesebb sikerrel. :)

A csodás táj, a fekete óriási sziklák, és a víz hihetetlen ereje itt nyűgözött le először Izlandon.

Tovább kanyarodtunk a híres nevezetes Blue Lagoon felé, azzal a rejtett célzattal, hogy esetleg meg is mártózunk a lávamező közepén elterülő türkizkék, gyógyító hatású, 37-39 C-os vízben, de helyette csak kihasználtuk a hely mosdóját és próbáltunk magunkhoz térni a 87.-€-s (ca 28 000.-Ft) belépőárak láttán. Még az sem tudott minket meggyőzni, hogy ingyenesen kenhetünk az arcunkra fehér iszapot. :) Megjegyzem, ha valaki időben foglal, lehet esélye van az oldalukon közzétett 51.-€-s áron is bejutni. 

Első szállásunk egy Þykkvibær-beli hostel 10 fős hálótermében volt, ahol mindhárom éjszaka csak ketten voltunk. Szerencsére egy rendkívül tiszta, kulturált szállást fogtunk ki. Este sétáltunk még egyet a faluban, ahol tisztára walking dead hangulat volt. Akkor még nem tudtuk, hogy Þykkvibær Izland legrégebbi faluja, és valójában az ország egyetlen vidéki faluja mintegy ezer éve. A Þykkvibærnek korábban számos szolgáltatása volt, mint például élelmiszerbolt, vágóhíd, húsfeldolgozó üzem, általános iskola és óvoda. Idővel azonban, ahogy a népesség lecsökkent, ezeket a szolgáltatásokat a szomszédos Hellába költöztették, vagy megszüntették. Jelenleg a helyi önkormányzatok sportközpontot működtetnek, és a területen egy burgonya-feldolgozó üzem is működik. Þykkvibær büszkélkedhet Izland egyik legszélesebb körű burgonyatermesztési tevékenységével, és a Þykkvibæjar védjegy Izlandon rendkívül jól ismert.

Mint ismeretes, az izlandi gazdasági válságot követően, 2009-ben a McDonald's bezárta kapuit és kivonult az országból. Ezért is olyan nagy szó az utolsó hamburger menü Izlandon, ami megjárta a reykjavíki Nemzeti Múzeumot is, és jelenleg állítólag a Bus Hostel Reykjavíkban tekinthető meg. Nekünk is jutott a jóból, mert a mi hostelünkben is látható egy, a korához képest nagyon jó állapotban lévő utolsó sajtburger menü. :)

Este megállapítottuk Orsival, hogy ma már láttunk szinte mindent, vajon mit fogunk itt csinálni még egy hétig...?! A következő bejegyzésből kiderül, hogy azért elég sok mindent. :) Egy fantasztikus élményünkről, a bálnalesről már írtam korábban, ha érdekel azt ITT olvashatod el.

Az izlandi leírás folytatásáért kattints IDE.

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr9514793144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katiesdecoupage · https://katie-s-decoupage.webnode.hu 2019.05.05. 22:33:36

Ismét egy szórakoztató és hasznos bejegyzés! Szeretek veled utazni! Köszönöm!

felhőkergető 2019.05.07. 14:37:30

ez igen! mindig is szerettem volna egy temetőért meg néhány kies szikláért és megfizethetetlen belőpékért elutazni egy másik országba!
megkövesedett mekis burger! wáó

pffff

Atyaég utazom · https://www.facebook.com/atyaegutazom/ 2019.05.07. 14:50:01

@felhőkergető:
Kedves Felhőkergető!
Azért remélem a gépről fotózott felhők legalább tetszettek. :) Köszönöm, hogy végigolvastad és eljutottál a bejegyzés végén lévő 10 éves szendvicsig. :)
Viszont szívből ajánlom Neked a most vasárnapi bejegyzést, még mindig erről a csúnya, csoffadt egy országról fogok írni, de most lesz benne szó: vízesésekről, skanzenről, fekete kavicsos tengerpartról, gleccser tóról és Izland egyik jelképéről, a lundáról is. Na, ebben lesz számodra is izgalmas vagy inkább a 3. részt ajánljam, amiben gejzírekről, vulkánokról, kráterekről, viking múzeumról, hőforrásokról lesz szó?

Atyaég utazom · https://www.facebook.com/atyaegutazom/ 2019.05.08. 08:36:01

@Styx xXx: Igen láttunk bálnát is, erről már írtam, nézd csak: atyaegutazom.blog.hu/2019/04/28/balnales_izlandon_534
Igen, nagyon drága, tudatosan kell rákészülni, az biztos.
süti beállítások módosítása