Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Fedezd fel Lombardiát (és környékét)! - 2.rész

Verona, Comói-tó

2019. július 21. - Atyaég utazom

Fedezd fel Lombardiát! - 1.részében szó volt Milánóról és Bergamoról is. A repülőgépünk Bergamoban szállt le, ott volt a szállásunk is, ezért semmi pénzért sem hagytuk volna ki a felfedezésre váró helyek listájáról! Te se hagyd ki, ha arra jársz, egy egy napos kiruccanáshoz tökéletes. :) De most vágjunk bele a mai bejegyzés témájába, ami többek között nem más, mint:

VERONA, a szerelmesek városa

IoVeggio kártyával utaztunk (bővebben az első részben) a 2000-től az UNESCO Világörökség részét képező gyönyörű városba, Veronába. Ehhez még kellett vennünk egy kiegészítő vonatjegyet, mert kiesik Lombardia megye határán, ez már Veneto régióhoz tartozik. Ez +6,0 € került, a teljesárú vonatjegyek Bergamo-Verona útvonalon 21,0 € kezdődtek. 

verona-8.jpg

Piazza Brá

Verona, illetve egyesek szerint Olaszország legnagyobb tere. Itt található Palazzo della Gran Guardia, melynek építése 1610-ben kezdődött, de csak 1853-ban fejeződött be, és a polgármesteri hivatal, a Palazzo Barbieri is, melyet 1836-1848 között építettek. 

Verona egyik legnépszerűbb látványossága a Kr.u. 30-ban épült Aréna, amely szintén ezen a téren található. Az ókori amfiteátrum, Olaszország 3. legnagyobb arénája, a római Colosseumot és a capuai arénát követően. 139 méter hosszú, 110 méter széles, és 44 soros márvány ülései révén korábban ~30 000 néző befogadására volt alkalmas. Napjainkban nyári estéken mind a mai napig tartanak benne előadásokat, de ma már csak 15 000 nézőt engednek be.

A Via Mazzini Verona fő bevásárló utcája, ahol rengeteg nagy divatmárka üzletével is találkozhatunk. Egy finom pisztácia fagyit semmiképp se hagyjunk ki, ha már nem veszünk egy méregdrága táskát! Végig sétálva rajta a Pizza della Erbére lyukadunk ki.

Érdemes itt az egyik étterem vagy kávézó teraszán megpihenni és élvezni a gyönyörű épületek látványát.

A Piazza delle Erbe közelében lévő házban a legenda szerint Júlia erkélye is megtalálható. Kár hogy azt csak turista csalogatónak építették a házhoz 1936-ban. Ennek ellenére az, aki Veronában jár, szinte biztos hogy ellátogat erre a helyszínre. A ház udvarában áll egy bronz Júlia szobor is, melynek cickóját, ha megsimogatjuk szerencsések leszünk a szerelemben. Kíváncsi lennék ennek a babonának az eredetére. :)

Található még egy szerelmi lakatkapu is az udvarban, mely telis tele van a szerelmespárok lakataival, csakúgy mint az udvar bejáratának két fala szerelmes üzenetekkel. 

Tovább sétáltunk a városban, majd a cicismogatástól megéhezve és a leszakadó ég elől menekülve beültünk egy étterembe megpihenni és megebédelni, nem mondom hogy a legjobbat sikerült kiválasztanunk, de azért nem panaszkodom a kis adagokra és a ropogósra főzött (nem al dente!) pastara sem. De azért megjegyzem, hogy lehet sokkal jobban jártunk volna egy kis sonkával. :)

Castel san Pietro

Domb tetején álló Castelo san Pietrohoz felsétálva vagy 2,0 €-ért (oda-vissza jegy ár), a 2017-ben elkészült siklóval is feljuthatunk.

Nagyon szép kilátás nyílik Veronára. Nekünk sajnos megint nem jutott ki az eső mentes, napos időből, de még így is nagyon szép látvány fogadott bennünket.

Az Adige folyó partján is érdemes egy sétát tenni.

Majd átsétálni a Kr.e 100-ban épített, majd többször megsemmisült Ponte Pietra hídon, melyben még mindig találhatóak közel 2000 éves elemek is. 

A rossz időjárás miatt nekünk ennyi fért bele egy napba, pedig mennyi csodaságot rejteget még Verona! Ide is több napra érdemes eljönni, az már biztos.

COMÓI-TÓ

A Comói-tóhoz szintén vonattal jutottunk el Bergamoból, most is az IoViaggio kártyánkat használva.

Fotók a vonatról Olcio közelében

Leccoi átszállással a csodaszép Varennába érkeztünk.

Varennában is tegyünk egy sétát, mert ilyen szép helyeket is láthatunk:

Ugyanitt keresem azokat az ázsiai turistákat, akiknek a csoportképébe beletrollkodtunk, és ami már nem csak az ő emlékük, de a miénk is. :)

Innen a helyszínen vásárolt hajójeggyel mentünk át Bellagioba.

Bellagio valóban bella! A gyönyörű Villa Melzi kertje, a szűk utcácskák, amikhez a középkori kő lépcsősorok (melyekből mindössze hét maradt fent a városban) vezetnek fel...

...a tóparti éttermek hangulata, a rengeteg szépséges virág mind mind elvarázsolják az ideátogató turistákat. 

viragos1-2.jpg

A dombtetőn álló Villa Serbelloni csodálatos kilátást nyújt a tó mindhárom ágára és a hegyekre is. A villa híres vendége volt egykor Leonardo Da Vinci, Lodovico Sforza, I. Ferenc József császár is. Akkor nekünk is ott a helyünk, nem igaz?!

Itt található a Rockefeller Alapítvány bellagioi központja is, melynek kapuja 1959 óta áll itt nyitva a művészek, szakemberek, tudósok előtt.

Aki rendszeresen olvassa a blogot már tudhatja, hogy odavagyok Caravaggio Medusájáért. Nem mellesleg meg vagyok áldva némi táska mániával is, így mikor a kirakatban egy igazán minőségi Medusa táskát pillantok meg, akkor egyrészt teljesen elalélok, másrészt muszáj bemennem az üzletbe megkérdezni, mennyibe is kerül.

img_8903.jpg

Választ magától a tervezőtől kaptam, aki nagyon kedvesen elbeszélgetett velem, érdeklődött honnan érkeztem és megmutatta, hogy milyen nyakkendőt készített már például Kurt Russelnek, Barack Obamanak vagy egy szép stólát Goldie Hawnnak.

Gondolhatjátok, hogy a táskát végül vérző szívvel, de ott kellett hagynom. A táska, ca 450€ (méretfüggő) árából számos új útra tudok lecsapni. De tény, hogy még mindig fáj érte a szívem. :) A különleges tervezésű, egyedi darabokat, a tervező: Pierangelo Masciadri honlapján megcsodálhatjátok Ti is.

Bellagioban rengeteg szuvenír és gasztro shop található, ahol valóban minőségi termékekkel találkozhatunk.

Mielőtt a hajóhoz mentünk átsétáltunk a Parco Martiri della Libertán, ami egy nyugalmat árasztó gyönyörű szép park.

Ezen a napon ismét esős időnk volt, ezért szinte csak átsuhantunk Cadenabbián és Menaggion keresztül, de azért azt megállapítottuk, hogy harmadjára is visszatérünk ehhez a nagyon szép tóhoz.

Hátha harmadik alkalommal összefutunk George Clooneyval is, akinek a tóparton van egy vityillója. :) Búcsúzunk Varennától és az egész Comói-tótól.  ❤

Most szeptemberig nem utazom sehova, így a közeljövőben egy-egy korábbi utam beszámolója, belföldi kiruccanásaim, vagy éppen egy különleges programajánló következhet majd. 

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr814973104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása