Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Fedezd fel Lombardiát! - 1.rész

Milánó, Bergamo

2019. július 07. - Atyaég utazom

Milánóba az év szinte bármely időszakában remek árakon el lehet jutni, találhatunk már 6000.- Forinttól is repülőjegyet oda-vissza. Ha már lecsapunk egy ilyen remek lehetőségre, érdemes Milánón kívül a környék egyéb látnivalóit is megcsodálni. 

img_20180124_124310.jpg

Köszönöm, hogy befotózhattam a pilótafülkébe! :)

Volt szerencsém már két alkalommal eljutni Lombardia régió székhelyére. Mind a két alkalommal nagyobb létszámmal voltam. Ilyenkor természetes, hogy az ember kompromisszumokat köt több szempontból is. Ilyen lehet többek között a reggeli indulási idő meghatározása, hol-mikor-mit együnk, mit nézzünk meg, mikor induljunk vissza a városnézésből, mit vegyünk a közértbe, megvegyük-e a város kártyákat, stb

Rengeteg ütközési pont lehet, ezért tényleg mindenkinek szüksége van a kompromisszumkészségére. Ellenben, ha ezeket az esetleges surlódási felületeket áthidaljuk, akkor nagyon szuper, örök élménnyel gazdagodhatunk! Én, személy szerint mind a három típusú utazást szeretem. A 3 típus alatt értem az egyedüli, kis létszámos és nagy létszámú, azaz csoportos utakat. Mind teljesen más élményt nyújt, és mind lehet nagyon nagyon jó! 

img_8685.jpg

A boldogság belőled fakad, ne várd másoktól! Részlet Emilio Longoni Locked out of school c. festményéből, Ambrosiana képtár, Milánó

Közlekedés

Amennyiben sokat szeretnénk jönni-menni, számoljuk ki megéri-e kiváltanunk az "Io viaggio" nevű Lombardia kártyát. Ezzel ingyen utazhatunk Lombardia határain belül vonattal, busszal. Megvásárolható online is, mi végül személyesen, Milánóban a Centrale állomáson (Bergamóból a shuttle bus végállomása, egyben metró megálló) a Trenord irodájában vásároltuk meg és spóroltunk is vele ca 30,00.-€-t fejenként.

olasz_2_val2.jpg

"Mindenki valamilyenista..." - Szobakutya

Ha csak Milánóban néznél körül, és nem szeretnél ingázni, érdemes napi jegyet vagy Milánó kártyát vásárolni. Ezt is mindenki döntse el igényei szerint mi éri meg neki. 

Árak

Általánosan érvényes árakat írtam az előző Toszkán beegyzésemben ITT, nagyságrendileg itt is ugyanazokkal az árakkal találkozhatunk. Természetesen ezek átlagárak, bőven fölé is lehet menni, ha nem nézzük meg hová ülünk be. 

Személyes élménybeszámoló

A két utazást nem választom szét, vegyítve fogtok találkozni képekkel, lesz benne téli és tavaszi fotó is.

Milánó

Első utunk a Largo Alpini piacra vezetett, ahol a használt cipőtől, a kínai tömeg árun keresztül, a hal és zöldség-gyümölcsig aztán minden kapható volt.
olasz_2_val.jpg

Duomo di Milano, azaz a milánói dóm

Ha Milánóban járunk, szerintem senki nem hagyja ki, a római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyon templomát, a Milánói dómot.

A templomba be lehet (és kötelező!) menni, de külön a Dóm tetejére is felcaflathatunk, de ha nem akartok popsi erősítő gyakorlatot végezni a ca 200 darab lépcsőfokon, akkor menjetek fel lifttel.

img_8161.JPG

Szent Bertalan apostol szobra a Milánói Dómban (Marco D'Agrate,1562). 

A keresztény hagyomány szerint elevenen megnyúzva szenvedett vértanúhalált.

Érdekesség: a Dóm, 1396-ban kezdődő építéséhez a rózsaszínű márványt a közeli Lago Maggiore környékéről hozták. Mai formáját 1965-ben nyerte el. 136 toronnyal, közel 3400 szoborral, 52 tartóoszloppal rendelkezik.

Vittorio Emanuele II galéria, azaz Milánó szalonja

 Ez az a passzázs, ahol aki vásárolni szeretne mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Elegáns (értsd a lehető legdrágább) üzletek sora található itt meg. Remek tetőterasszal rendelkezik, ahol aki teheti megihat egy hűs Aperolt is.

img_8114.JPG

A galéria közepén, a padlón látható torinói bika tökén a sarkunkon történő háromszori körbeforgás a legenda szerint szerencsét hoz. Sajnos bikucit a turisták már kiherélték, csak egy lyuk található a korábbi büszkesége helyén. :)

A Dóm térről indulva, átsétálva a galérián a Piazza Della Scalaához érünk, ahol az Operát, Leonardo szobrot és kiállítást és még sok egyebet is láthatunk.

img_8094.JPG

Chiesa di San Bernardino alle Ossa

A Dómtól 5 perc sétára található, a 13. században épült, a későbbiekben leégett, végül 1776-ban felszentelt templom, mely a csontrakásai miatt ismert. A templom belső részéből, jobb oldalról elérhető kis kápolnájának falát a padlótól a plafonig emberi koponyákkal és csontokkal rakták ki. A legenda szerint a csontok azoknak a katolikus vértanúknak földi maradványai, akik Szent Ambrus idejében az ariánusokkal folytatott háborúskodás során vesztették életüket. Egy másik változat úgy szól, hogy azoknak a milánói harcosoknak a csontjai vannak itt, akik a keleti gótok elleni harcokban estek el. A legvalószínűbb feltevés pedig az, hogy a csontok szimplán hely hiány miatt kerültek ide, ugyanis korábban a szomszédos temetőben elfogyott a hely. A templom boltozatán hatalmas freskó, Sebastiano Ricci 1695-ből származó, teljesen magával ragadó alkotása, az „Angyali üdvözlet" látható.

Érdemes benézni a közvetlenül mellette található, 11. századi Santo Stefano Maggiore templomba is. Érdekessége:  1476.12.26-án ebben a templomban gyilkolták meg Galeazzo Maria Sforza herceget, és 1571.09.30-án itt keresztelték meg egyik kedvenc festőmet, Caravaggiot is.

Sforzesco castello, azaz a Sforza vár

A 15. században épült, négyzat alapú vár korábban a milánói hercegek rezidenciája volt. A kastély jelenleg is több múzeumnak ad otthont.

A kastélyból átsétálhatunk a Dialadívhez a Parco Sempionén, Milánó legnagyobb parkján keresztül. Ha találnátok ott egy olvasó szemüveget síkítsatok, valahol a rengetegbe elvesztettem. :D

Arco dellapace, a Béke kapuja, azaz Milánó Diadalíve

Milánó diadalívét 1807-ben Napóleon győzelmeinek emlékére, ez félbeszakadt, majd 1815-ben folytatták a bécsi békeszerződés emlékére. Tetejének közepén a Sangiorgio alkotta hatlovas kocsi hatalmas bronzszobra, valamint a négy sarkán álló lovas istennőszobrok a békét jelképezik.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora

Mely megtekinthető Milánóban, a Santa Maria delle Grazie templomban. Biztos egyedül leszek ezzel a véleménnyel, sőt egyesek majd lekapnak miatta a 10 körmömről is, de akkor is leírom őszintén a véleményemet.

img_20180125_154332-2.jpg

Úgy mentem el megnézni Az utolsó vacsorát, hogy életem egyik legmeghatározóbb művészeti élményében lesz részem. Ehhez képest számomra nem jelentett semmit, nem váltott ki belőlem érzelmeket, mindazok ellenére, hogy csodálom Leonardo művészetét, tudom és értem mit ábrázol a jelenet (már amennyit Leonardo tudni enged a nézőnek). De egyszerűen amikor ott álltam a frissen meszelt falak között, és egy szemernyit sem éreztem a korhűséget a teremben, és még elmélyülni sem volt lehetőségem, mert a kísérő személyzet folyton terelt minket, egyszerűen kiőlte belőlem azt a csoda érzést, amire az utam tervezésétől kezdve vártam. Ellenben az Abrózia képtárban tapasztaltakkal...

Ambrosiana könyvtár és képtár

olasz_2_val5.jpg

A földszinten található könyvtárban nagy értékű régi kódexek, kéziratok, és ősnyomtatványok kerültek kiállításra. Az emeleteket elfoglaló képtár többek között, Cavaraggio, Leonardo da Vinci, Boticelli, Tiziano műveiből tevődik össze.

A legkiemelkedőbb kiállítási tárgyak Leonardo festményei, valamint részek a híres Codex Atlanciából. Mindenkinek szívből ajánlom, aki értékeli az ilyen igazi kincseket. Örökre szóló élmény és látvány volt a gyönyörű könyvtár könyvespolcai közt látni Leonardo eredeti terveit. Számomra abszolút megérte a 15.-€ belépőjegy árát.

olasz_2_val6_1.jpg

Maga a könyvtár is gyönyörű, már azért is érdemes elmenni az Ambróziába.

Ami nekem mindkét alkalommal sajnos kimaradt, de legközelebb szívesen megnézném, az a Navigli negyed és a Via Tortonán taláható street art alkotások és művészeti galériák. 

screenshot_20190520_115548_com_instagram_android.jpg

Fotó forrása: Instagram, @lounge_insider

Bergamo

Bergamo óvárosába (Citta Alta) siklóval (funicolare) juthatunk fel, melyet a Lombardia kártyánkkal szintén ingyenesen használhatunk. Az óvárosban helyes kis szuvenír üzletek vannak, külön tetszettek a nem kínai, sablonos áruk.

olasz_2_val1.jpg

A Piazza Vecchián, azaz a fő téren található a legtöbb látványosság, a Bergamói Dóm, a Colleoni kápolna, a Santa Maria Maggiore Bazilika (Donizetti síremléke itt található), az 52 méter magas Torre Civica, Palazzo Nuova Olaszország legrégibb könyvtára.

Tovább sétálva a Sant’Alessandro kapu irányába egy újabb funicolareval felmehetünk a San Vigilio várhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

Haza indulás előtt a reptérről átsétáltunk az Orio centerbe, maradt rá ca 1 óránk, természetesen semmire sem volt elég, egyetlen egy üzletbe tudtunk szétnézni, de még így is sikerült egy óriási horgonnyal (!!!) távoznom Olaszország egyik legnagyobb bevásárló központjából. Már csak azon izgultam, hogy fel is vihessem a repülőre. :)

Ettől az úttól megkaptam amire évek óta áhitozok, hogy láthassam odafentről a Balatont! :)
img_9343.JPG

Balaton, a magyar tenger

A második részben a Comói tóról és Veronáról lesz szó. Csodaszép képeket fogok hozni! 

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr8214928444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása