Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Drága Izland! Én így szeretlek! - 4.rész

Arany körút, Keriö kráter, természetes hőforrások, Viking múzeum Keflavikban, Reykjavik, bálnales

2019. június 02. - Atyaég utazom

Az izlandi leírás, utolsó részéhez érkeztünk. Ha lemaradtál az előzményekről itt találhatod a korábbi részeket:

A mai, befejező részben ezekről lesz szó:

  • A kötelezőnek számító Arany körút (Gullfoss, Geysir, Pingvellir),
  • Keriő, a sokszínű kráter,
  • hőforrások ahol megmártózhatunk,
  • Viking múzeum Keflavikban,
  • Reykjavik és a bálnales.

img_6177.jpg"A" Geysir 

Az első szállásunkról kicsekkoltunk, Reykjavikba menet az Arany körúttal indítottunk. A Gullfosshoz akartunk először menni, de mivel a 35-ös úton pont a Geysir mellett mentünk el, így meg is álltunk hogy a minden gejzír névadójával kezdjük el a napunkat.  

A gejzír, (azaz szökőforrás) egy meleg vizes forrás, ami bizonyos időnként kiengedi a gőzt. Csak tanulhatunk tőle! :) A gejzírek általános működéséről ITT olvashatsz bővebben.

 img_6029.jpg

Először kicsiben kezdtük "Litli Geysir"

Litli Geysir után, a ca 3-5 percenként kitörő Strokkur következett. Nagyon szép volt, ahogyan a kitörés elején egy azúrkék kupolát hozott létre, majd teljes erővel kilövellte a vizet. 

A felfelé törekvő gőz löki ki a kürtőből a vizet, így keletkezik a gejzírenként változó magasságú vízoszlop.

A ma már csak szunnyadó ősanya Geysirtől a kilátás páratlan a környező hegyekre és a többi gejzírre. Mellette a gyönyörű kék Blesi gejzír. Ahonnan szuperül rálátni a háttérben lévő aktívan működő Strokkurra is.

img_6233.jpg

Blesi gejzír

Gullfoss (jelentése: arany vízesés) egy meseszép vízesés, viszont most őrülten hideg volt és emellé még  fagyos szél is társult, így nem is időztünk ott túl sokat. Valóban kihagyhatatlan a 32 méter magasságból a hasadékba zúdúló óriási víztömeg látványa.

img_6268.jpg

Gullfoss

Az Arany körút utolsó állomása, a Pingvellir Nemzeti Park következett. És nem is lenne igazi izlandi nemzeti park, ha nem lenne benne legalább egy szép vízesés. :)

Ez egyben Izland egyetlen világörökségi helyszíne. Amit nem is értek, hogy ez hogyan lehetséges. Kb mindent felvennék erre a listára, ahol mi jártunk. :)

img_6294.jpg

þing jelentése parlament, ez szerepel az izlandi parlament, az Alþingi nevében is. A vellir jelentése síkság. Vagyis a kettő együtt azt jelenti, hogy az a sík terület, ahol a parlament ülésezik. 930-ban Izland első telepesei ezen a helyen alapították a világ első parlamentjét, az Alþinget, ami egészen 1798-ig ezen a helyen ülésezett.

img_6387.jpg

A Lögberg, azaz a "törvényszikla" helyét ma már ez az izlandi zászló jelzi.

A nemzeti park területén nagyon látványos módon érzékelhető az a tektonikai jelenség, mikoris az amerikai lemez távolodik az európaitól. Ez a rész a „senki földje”, mivel a nyugati oldal már az észak-amerikai lemezhez, míg a keleti az eurázsiai lemezhez tartozik. Évente 20 mm-rel távolodik egymástól a két lemez, így egyre tágasabb lesz ez a sík vidék.

img_6352.jpg

A Keriő kráter felé folytattuk utunkat. Azt hiszem ez volt az egyetlen olyan hely, ahol belépőt kellett fizetni (400ISK), viszont az árát a terület megóvására fordítják vissza.

img_6435.jpg

Ha nagyon muszáj lenne sorrendet felállítanom, hogy mi lett a kedvenc helyem Izlandon, azt hiszem ezt a krátert mondanám. Amikor Szicíliában megnéztük az Etnát, vártam hogy lesz részünk valami hasonló látványban. De akkora köd volt, hogy nem láttunk le a múlt héten újra pöfékelésbe kezdett Etna kráterébe. Úgyhogy, amikor itt kiszálltunk a kocsiból és először megpillantottam ezt a szó szerint sok színű és lenyűgöző krátertavat, elállt a lélegzetem. A 6500 (!!!) éve kialakult kráter 55 m mély, a tó vízének mélysége pedig 7-14 méter között van. A kráter fenti peremén körbe lehet sétálni, elárulom minden pontjáról fantasztikus a látvány. :) Lépcső vezet le magához a tóhoz is. Aki Izlandra készül, és tervezte, hogy az Arany körútat beiktatja, mindenképp vegye fel a látnivalók listájára a Keriőt is. 

img_6536.jpg

Ezután elnavigáltuk magunkat a fővárosban, hogy elfoglaljuk a második szállásunkat. Ami szintén egy nagyobb, 14 fős hálóterem volt. Itt már nem volt olyan szerencsénk, mint az elsőnél, hogy csak ketten osztozzunk az összes ágyon. A terem szinte tele volt, és naponta jöttek-mentek a vendégek. Közel sem volt olyan tiszta, nyugodt, és komfortos, mint a másik szállásunk. De mivel nagyon olcsó volt (főleg az izlandi árakhoz képest), így bevállaltuk. (Árak az első részben)

A következő napot teljes egészében Reykjavikra szántuk. Egész nap esett, de mi csak róttuk a köröket. Véleményem szerint egy fél nap is elég a fővárosra. Engem legalábbis nem varázsolt el annyira. De hát kinek a pap, kinek a paplan ugyebár. :)

img_6580.jpg

Megnéztük a parton lévő Naphajót

A Harpa koncertterem és konferencia központ, nagy szolgálatunkra volt ezen az esős napon, napközben többször is bementünk melegedni, szárítkózni és ebédelni is.

Elsétáltunk a régi kikötőbe, a Púfáig, ami le volt zárva, mert épp felújítás alatt állt. Bementünk a centrumba, megnéztük a parlamentet, a városházát a folyón, az előtte álló : Ismeretlen hivatalnok c. szobrot (Magnus Tomasson, 1994.). Számos ország műemlékei között szerepel az Ismeretlen Katona, de talán csak Izlandon "tisztelik meg" a bürokrata hálátlan, névtelen feladatát.

Tovább mentünk a Einar Jónsson sculpture garden szoborparkig, megnéztük a mellette álló Izland legmagasabb (74,5 m) épületének számító Hallgrimskirkja templomot, ahol épp egy Halleluja próbát is meghallgathattunk. A toronyba sajnos nem tudtunk felmenni, mert épp a liftet renoválták.

A szoborpark és Leif Eriksson szobra a Hallgrimskirkja templom előtt

Haza felé sétálva a szuvenír boltok tömkelegével találkoztunk, elsétáltunk a nemzeti színház előtt, láttunk titpikus izlandi házakat, fura unikornis szobrot. És mikor visszaértünk a szállásra, megjutalmaztam magam az esőben ázós nap után egy pohár fehérborral (ca 1,5dl) 2 961.-Forintért. L'oréal, mert megérdemlem.

img_20190425_211144.jpg

Nemzeti színház, Reykjavik

Következő napra volt foglalva a bálnaleses programunk, amit előtte pár nappal online foglaltunk.

img_7018.JPG

A bálnalesről most nem írok részletesen, arról készült korábban egy önálló bejegyzés, amit ITT elolvashatsz.

img_6783.jpg

Reggel elmentünk a Gyöngyhöz (Pearlan), aminek a tetejéről 360° panoráma nyílik a városra. Tovább sétáltunk a tengerparti Hofdi házhoz és egy kisebb világítótoronyhoz, majd a part mentén sétálva elmentünk a kikötőig, ahonnan indult a hajónk a bálnaleshez.

Remek időt fogtunk ki hozzá, óriási szerencsénk volt, mert se nem esett, se nem fújt. A bálnales után a közelben (5km) lévő Kvika lábáztató hőforráshoz igyekeztünk. A közelében elvileg több ilyen is van, de mi örültünk hogy ezt az egyet is megtaláltuk. :)

Ez a napunk csúcsott döntött, 25 km-t sétáltunk.

Mivel este nagyon megtetszett ez a természetes lábáztatósdi, megerősítettük magunkban és egymásban is, hogy megvalósítjuk az első napi fogadalmunkat (miután nem mentünk be az írtó drága BlueLagoonba), hogy márpedig innen addig el nem megyünk, amíg nem mártóztunk meg egy természetes és ingyenes hőforrásban. Ezért reggel nyakunkba vettük Reykjadalurt, ami szó szerinti fordításban „gőzös völgy”-et jelent. Reykjavíkból az egyik legkönnyebben elérhető termálvizes forrás (ca 50 km-re, 45 perces autóútnyira van). Ahhoz , hogy elérjük a völgyben megbúvó termálvizes folyót, túl kell esnünk egy 3 km-es túrán.

img_7597.jpg

Mi kb 1 óra alatt tudtuk megtenni a majdnem végig felfelé vezető utat. A túra közben bugyogó hőforrásokkal találkozhatunk, de ne térjünk le az útról, egyrészt a környezetmegóvás miatt, másrészt pedig a forró (100 fokos) víz komoly veszély forrás is lehet. 

A folyóparton tipikus öltözőt ne keressetek, van pár, csak erős jó indulattal nevezhető fülkének, de azért megteszi. Mire megmártóztunk eleredt az eső, ami hamar átváltott jeges esőbe. Egy élmény volt a meleg vízben érezni a hideg és szúrós jégdarabokat a bőrömön. :)

img_20190426_115812.jpg

Társult mellénk egy osztály is, az egyik lányzónak hosszú fonott haja volt, amit előre hajolva belemártott a vízbe majd felugorva gyorsan hátra csapta a fejét, mint az amerikai videóklippekben. Ezt a pillanatot sikerült egész jól elkapnom. :)

img_20190426_120824.jpg

Miután kipancsoltuk magunkat és kimerészkedtünk az óriási szélben, hogy megtörölközzünk az öltözőfülkében, ott ahol úgyis mindenki lát mindent... elmentünk Keflavikba a Viking múzeumot megnézni.

img_7778.jpg

Egynek jó, de nem ezt emelném ki az izlandi kalandjainkból, ha mesélnem kéne róla. Gyerekes családoknak jó program lehet. Én keveseltem a kiállított tárgyak számát, sok volt a leírás és a fotó, viszont sok mindent megtudtam Izland történelméről, a ságákról és a vikingekről is.

img_7752.jpg

ÍIslendingur "Icelander"

A következő alkalommal szívem egyik kedvenc szegletébe, Olaszországba kalauzollak el Titeket.

(UPDATE: VÉGE!) De addig is, a Facebook oldalamon és az Instagramon épp nyereményjáték zajlik, a játékhoz ebben a bejegyzésben találsz segítséget, ha elég szemfüles vagy. :) A helyesen válaszolók között egy repjegy+szállást sorsolok ki. Részletek ITT.

Hajrá, drukkolok Neked! :)

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr8814841918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása