Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Egy életre szóló élmény - Bálnales Izlandon

Reykjavik, Izland

2019. április 28. - Atyaég utazom

Izlandi kalandjaink egyik legjobban várt programja a bálnales volt. Szerencsénk volt, láttunk szólóban és párosban is ugráló gyönyörű hatalmas bálnákat, és csodaszép bálna farkat is (nem aaaazt, azt tokban tartja). :)

img_7147.JPG

img_7191.JPG

Volt, amikor sokáig csak a hullámzó óceánt figyeltük csendben, de azért izgalmas 3 órás hajókázás volt! Sokszor láthattuk egészen közelről a bálnákat fújtatni, ugrándozni, de a vízből való teljes kiugrással nem örvendeztetett meg minket egyikük sem.

img_7177.JPG

De így is hálásak vagyunk azért, amit láthattunk. Ebben a bejegyzésben megosztom veletek a fotókat, amik kicsit sem adják vissza azt az élményt amit átéltünk. De még így is fantasztikusak! 

img_6890.JPG

A reykjaviki kikötőben sétálva megtudtuk, hogy az alábbi fajokkal találkozhatunk az itteni vizekben:

val.jpg

Ezekből a legelső, a Humpback whale, azaz a hosszúszárnyú bálna mutatta meg magát. Pár adat "Humpiról":

  • Hosszúsága: 13-14 méter
  • Testsúlya 40 tonna
  • Sebessége: 4–14 km/óra, de veszély esetén eléri az óránkénti 27 kilométert is.
  • A merülés ideje: max 30 perc
  • Különös ismertető jele: Feltűnően hosszú mellúszókkal rendelkezik, ami szinte világít a vízben.

img_7010.JPG

A hosszúszárnyú bálna a hideg és sarki tengerek lakója, télen szubtrópusi és trópusi vizekre költözik. A trópusokon néhány populáció kitart a helyén. Az eredetileg mintegy 150 000-es állomány a vadászat folytán hat-nyolcezer egyedre csökkent. A kereskedelmi célú bálnavadászatot megszüntették ugyan, de a teljes állomány veszélyeztetettsége még nem múlt el. Az Atlanti-óceán északi részének hosszúszárnyú bálnái tavasszal Grönland és Izland között vágnak át, ennek lehettünk mi most szemtanúi.

img_7018.JPG

A hosszúszárnyú bálna általában magányosan vagy kis csoportokban jár. Egy csoport tagjai szétválhatnak, hogy magányosan éljenek vagy más csoportokhoz szegődjenek. A legnagyobb társaságba nyáron verődnek, amikor a sarki vizekben táplálkoznak. A több hónapos vagy éves kapcsolatok igen ritkák. Néha a táplálkozási helyeken több éven át ugyanazok a nőstények csoportosulnak, a zsákmány könnyebb elejtése érdekében. Ezért is volt különleges, hogy párosával láthattuk őket.

img_7471.JPG

img_7485.JPG

img_7501.JPG

A tudósok szerint az állat élettartama 45–100 év között van, de az eddig ismert legidősebb hosszúszárnyú bálna csak 60 évig élt.

A 19. században már nagymértékben mészárolták e hatalmas állatokat. A legtöbbet az Atlanti-óceánban, kevesebbet a Csendes- és Indiai-óceánban. Az egyik legnagyobb bálnavadász ország az Amerikai Egyesült Államok volt. A 19. század vége felé feltalálták a robbanó szigonyt, amely megkönnyítette a vadászatot és megnövelte az elejtett bálnák számát. Csak ekkor kezdődött el a vadászat a Déli-óceánokban is. E két tényező miatt 1904-re a bálnák száma drasztikusan lecsökkent.

img_7483.JPG

Feltételezések szerint a XX. században 200 000 hosszúszárnyú bálnát öltek meg, ami a világ állományának a 90 százalékát jelentette. Az Atlanti-óceán északi részén mindössze 700 példány maradt. 1946-ban megalkották a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot (International Whaling Commission, IWC), amely arra hivatott, hogy felügyelje és szabályozza a cetfélék vadászatát. A NBB szabályokat és vadászszezonokat vezetett be. Annak érdekében, hogy megóvja a fajt kihalástól, a NBB 1966-ban betiltotta a hosszúszárnyú bálnák vadászatát, de ekkor már csak 5000 példány élt világszerte.E védelem még mai napig is érvényben van. 2008 augusztusában az IUCN a sebezhető faj státuszt átcserélte a nem fenyegetett faj állapotra, bár két alállomány még mindig végveszélyben van.

img_7019.JPG

Száz szónak is egy a vége: Figyeljünk oda a bolygó összes lakójára és óvjuk a környezetünket! És amikor turistaként meglátogatunk egy egy országot, akkor se feledkezzünk meg arról, hogy a természet igen érzékeny tud lenni. Tartsuk be a helyi szokásokat és kéréseket, utazzunk ésszel! 

A hosszú szárnyú bálnáról többek között a wikipédia oldalán is olvashatsz, a fenti információkat én is onnan ollóztam össze Nektek.

img_7058.JPG

Az egy hét alatt történt összes többi izlandi kalandunk ITT!

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr3514791446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása