Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Albánia - 1.rész

Az albán Bora Bora

2019. március 31. - Atyaég utazom

Nagyon izgultam mikor átadtam barátnőmnek a saját készítésű szülinapi képeslapját, amiből kiderült, hogy az ajándéka egy egy hetes nyaralás Ksamilban, az albán Riviérán. Szerencsére örült neki, bár lehet ez már a legurított koktéloknak köszönhető. :)

ind2.jpg

Hasznos információk

Utazás ideje: 2018. május 17-24.

Utazás költsége: 20 500.-Ft/fő/8 nap, autóbérléssel 34 700.-Ft/fő/8 nap

  • Repülőjegy: 6 000.-Ft /fő/return, Bp-Tirana, Tirana-Bp
  • Szállás: 14 500.-Ft/fő/7éj
  • Autó bérlés: 28 400.-Ft (14 200.-Ft/fő/8 nap két fő esetén, ha többen mentek nyilván olcsóbbra jön ki)
  • Saranda - Korfu hajó oda-vissza 38.€ (ez előszezonra érvényes ár. A +1 órás idő eltolódásra figyeljetek visszafele!)

Az árakról általában azt érdemes tudni, hogy olcsóbbak, mint az itthoni árak. Könnyebben megteheted, hogy többször beülj a helyi étterembe vagy a tengerparti bárokba, mint Horvátországban vagy a Balaton parton. A belépőjegyek árai is pár száz forintok. A fizetőeszközük az albán lek. Eurot, USD-t tudunk váltani a váltókban. 1 EUR ca 125 ALL. Tehát nagyjából 1 albán lek 2,5 Forintnak felel meg (2018-ban). Jellemzőbb a készpénzes fizetés, mint a bankkártyás, ezért érdemes inkább váltani. Pénzváltó elég sok van országszerte.

Kommunikációs csatornák Albánia még nem EU-s tagország, bár a kérelmét már beadta. Jelenleg a nemzetközi díjzóna 3. csoportjába tartozik, ami az én szolgáltatómnál azt jelenti, hogy nincs rá kedvezményesen vásárolható csomag, így a hívás indítás 889.-Ft/perc, hívás fogadás 375.-Ft/perc, sms 220.-Ft/db adatroaming 247.-Ft/0,1MB (nem 1, hanem 0.1MB!). Ezért mindenképp készüljünk fel időben a szükséges alkalmazásokkal (offline/nyomtatott térkép, offline használható google dokumentumok, stb), érdeklődjünk hogy van-e a szálláson wifi. Ha van, akkor nyert ügyünk van és neten keresztül tudjuk értesíteni a hozzátartozókat, hogy rendben megérkeztünk. :)

A helyi közlekedésről nem igen tudok konkrétumokat írni, mert nem sikerült megfejtenem, hogyan működik. Nem találkoztunk buszmegállókkal, csak random az út szélén álldogáló, várakozó emberekkel. Nem tudom, hogy milyen rendszerben működik a helyi járat és azt sem hogy, ha nem bérelünk autót akkor mi hova álltunk volna ki, vagy hogy kinek adták volna értünk a 3 kecskét?! :)

Az autóval való közlekedés picit hajaz a sziciliaira. :) A 3-4 sávos körforgalmak megizzasztottak, de nem azért mert nem ismerem a szabályokat, hanem mert össze-vissza jönnek be-ki, elsőbbsége is annak van, aki erősebb. :) De mégis a kedvencem az, amikor megállnak a körforgalom közepén egymás mellett és lehúzott ablaknál megbeszélik a holnapi programot. :) Teljesen általános, hogy ott és úgy parkolnak, ahol és ahogy akarnak. Az autópályán ne lepődjünk meg, ha gyalogos, tehén, kecske, birka, nyest, szamár, ló, vagy mozgó bokornak tűnő, valójában szalma bálát szállító, kivilágítás nékül tekerő biciklis bácsi megy át előttünk, mellettünk az úton. De hazafelé két sas is átrepült felettünk. Nem egy sas két fejjel, hanem kettő külön álló, egy fejű.

img_3016.jpg

Albánia zászlaján a kétfejű sas

Vezessünk figyelmesen és ha bérelt autóval megyünk kössünk teljes körű biztosítást, mert a különböző minőségű utaknál jól jöhet. Továbbá a bérelt autó átvételekor mindenképp nézzünk az autó alá, a lökhárítók aljára is, hogy meg van-e húzva. Eddig kettőből kétszer meg volt, de az első alkalommal nem voltam szemfüles és nem néztem a kocsi aljára és még teljeskörű biztosítást sem kötöttem, úgyhogy a végén a ca. 120.- euróm bánta. Második alkalommal sem volt feltüntetve a kocsi sérüléseinél, valószínűleg másodjára is felszámolták volna, ha nem rajzoltatom be a sérülést. Érdemes valóban átnézni a bérelt autók sérüléseit, nem csak Albániában, minden országban. Ne szégyeljük, hogy alaposan átnézzük, nyugodtan jelezzük, ha olyan sérülést látunk, ami nincs a papíron feltüntetve.  

hazafelealbania-2.jpg

Útközben, ha jól emlékszem az SH4-es számozott úton! :)

Tisztaság, biztonság

A strandokon gereblyézték a vizet, seperték a homokot, egy eldobott csikket sem találni, borzasztóan ügyeltek a tisztaságra. Ami szöges kontrasztban volt, a fő út túloldalával, ahol a kitört kerekű, rozsdás kukákból ömlött ki a szemét, amit a kóbor kutyák szelektáltak, más nem. Albánia tele van gyöngyszemekkel, természeti kincsekkel, de azért érezhető még bizonyos elmaradottság is. Az menjen Albániában, akit nem zavarnak a kontrasztok. :)

ksamilalbania-12.jpg

Mindenkinek az volt az első kérdése, mikor megtudták, hogy hová megyünk, hogy de nem féltek? Ez leginkább annak köszönhető, hogy nem vagyunk teljesen tisztában Albániával, keveset hall róla az ember, és senki nem úgy ébred hétfő reggel, hogy na most utána nézek, kik ők, hogy élnek, milyen múltjuk, történelmük van. Teljes mértékben biztonságban éreztük magunkat, semmilyen attrocitás sem ért minket. Sőt határozottan kiemelném az albán vendégszeretetet, az emberek nyitottságát, segítőkészségét és kedvességét!

Személyes élménybeszámoló, látnivalók

Albánia

Albán köztársaság, azaz Republika e Shqipërisë. Népessége ca 3 millió fő (2014 adat). Területe 28 748 m2, ez Magyarország ca 1/3-nak felel meg. Az ország területének 70%-a hegyvidék. Ezt mi is éreztük, hiszen a Ksamilba vezető út 300 km szakaszát 6,5 óra alatt tudtuk megtenni a sok-sok és még annál is több szerpentines, hegyre fel-hegyről le szakasz miatt. No meg azért is mert az offline térképünk egyszer levitt egy városkába, ahelyett hogy a fő úton vitt volna tovább. 

Az alacsonyan fekvő tengerparti sáv éghajlata mediterrán, a telek enyhék és csapadékosak, míg a nyarakat magas levegő-páratartalom és magas átlaghőmérséklet jellemzi. Az ország hűvösebb északi és melegebb déli részének évi átlaghőmérséklete között akár 5 °C-os eltérés is lehet. Mi május közepén-végén mentünk, az időnk 2 nap kivételével kimondottan nyárias volt, tökéletes volt napozáshoz, pancsoláshoz. A két, picit borongósabb napon pedig kirándultunk. Tökéletes volt.

Aki bővebb információkra kíváncsi olvasgasson Albániáról a neten kutakodva, például a Wikipédián.

Tiranáról a második részben fogok bővebben írni, mert ezen az úton nem sokat láttunk belőle, azon kívül, hogy ott szállt le a gép, és hogy visszafelé próbáltunk bemenni a fővárosba, de az óriási dugó elrettentett minket és inkább vissza is fordultunk a reptér irányába.

img_3097.jpg

Ksamil

Ksamilt 2013-ban a The Guardian a húsz legjobb olcsó tengerparti úticél között listázta. Ebben az üdülfaluban volt a szállásunk, egy egyszerű apartman, minden extra nélkül. Bár többször is kaptunk a házinénéitől roppant erős kávét és rakit is. Az mondjuk elég extra volt. :)

Ksamil gyönyörű szép strandjai és kajakkal könnyedén megközelíthető kis szigetei minket teljesen elvarázsoltak.

ksamil2albania-10.jpg

Ksamil tengerpartjai csoda szépek, valóban olyanok, mint a képeken. Az eddigi legszebb part, amit láttam. Az igazsághoz tartozik, hogy nem voltam a tipikus paradicsomnak számító Bora Borán, Dominikán, Seychelle szigeteken. De tény, hogy oda nem is jutnék el ca 20.000.-forintból. :)

A riviéra részen a parton gomba mód szaporodnak a magasba nyúló hotelek. Olyan érzésem volt végig, mint kb 20 éve Horvátországban, az emberek kezdik felfedezni ezt a gyönyörű helyet. Az előszezonban még nem volt tömeg sem, nyitva voltak a bárok, éttermek is, lehetett fürödni a tengerben, átlátszó műanyag kajakot bérelni. Azzal eveztem át a szemközti kis szigetekre. Annyira nagyon élveztem, hogy ez lett az egyik legkedvesebb emlékem az útról. Itt bérelhettek Ti is:

ksamilnalbania-4.jpg

A ksamili galéria megtekintéséhez katt a képre:

Ha megnézted a képeket, fogadjunk azt kérdezed: "Ez tényleg ilyen, mint a képeken?" Elárulom: IGEN!!!! :)

Saranda

Ha elmennél bulizni, akkor irány a 10km-re lévő Saranda. Ksamil központjában (mini körforgalom egy közérttel, 1-2 étteremmel, váltóval, információs irodával, amit mi egyszer se csíptünk el nyitva) mindig áll 1-2 taxi, nagyjából 1000-1500 LEK-ért átvisznek a szomszédos városba. Saranda tengerparti sétánya és a tengerre néző éttermei estére megtelnek élettel, a tengerparti bárok és diszkók pedig hemzsegnek a bulizni vágyó fiataloktól. Innen is kellemes élményeink vannak. Legalábbis a barátnőmnek biztosan. :) Nekem is mondjuk, csak a rákövetkező napon voltak problémáim... sikerült egy teljes napra offolni magam. :D 

ksamilnalbania.jpg

A sarandai galéria képeiért kattints:

Kék szem forrás / Syri i kaltër

blueeyealbania-4.jpg

A Kék szem forrás a nevét onnan kapta, hogy a közepe mélykék, a széle felé haladva pedig azúrkék, majd világos kékeszöldre változik a víz színe. Innen ered a 25 km hosszú Bistrica folyó, amely Sarandától délre torkollik a Jón-tengerbe. A forráshoz érdemes vinni fürdőruhát is és megmártózni a kristálytiszta forrásban. 

A Kék szem forrásnál készült galéria megtekintéséhez kattints a képre:

Korfu

Korfu az Adriai-tengeren a Jón-szigetek legészakibb, és turisztikailag legnépszerűbb darabja. Korfu egy része a görög szárazfölddel, az északi része az albán partokkal van szemben. Ksamiltól légvonalban ca 4 kilométer távolságra van csupán. Picit délebbre van az olasz csizma sarkának végétől. 640 négyzetkilométer nagyságú, azaz kicsit nagyobb, mint Budapest. 

Sarandából indul a komp, oda-vissza 38.-€ volt az ára. Oda felé gyors hajóval mentünk, ca fél óra alatt át is értünk, visszafelé autókat szállító lassabb komppal mentünk, ekkor ca 1,5 óra volt az út. Ezért aki nem akar 6 órát autókázni Tiranából Ksamilig, annak ajánlom, hogy Korfura vegyen repjegyet és onnan hajózzon át. Bár az tény, hogy lemarad sok sok élményről. :) Az időeltolódás +1óra, erre figyeljünk a vissza felé induló járatnál!

korfugreecealbania-14.jpg

Korfu és Saranda között valahol félúton

Korfura vigyük magunkkal úti okmányunkat, mert határ átlépés során ellenőrzik azokat! Korfun viszont ismét tudjuk használni az EU-n belül felhasználható kereteinket, így itt ha figyelünk a hálozat ugrálásokra, akkor használhatjuk az adat roamingot és telefonálgathatunk anyucinak, apucinak. :)

Mi egy napot szántunk Korfura, így nem jártuk be az egész szigetet, nagyjából az óváros és környékén cikáztunk. Az árak érezhetően jóval magasabbak voltak, mint Albániában. 

Korfun készült fotóink:

Gjirokaster

gjirokasteralbania.jpg

Hagyományos, palakővel fedett, boltíves kőházai és szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa 2005 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mint „a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”. Ha itt járunk sétáljunk fel a 18.századi fellegvárba és tekintsük meg a helyi termékeket árusító bazárt is. A várban fegyvermúzeum található, és itt állították ki az Albán-Néphadsereg hadizsákmányát is, az albán légtérbe tévedt, 1957-ben lelőtt amerikai vadászrepülőt. Található még itt óratorony, egykori börtön, szökőkút, istállók, és a pódium, amelyen évente-kétévente fellépnek a Nemzetközi Albán Folklórfesztivál résztvevői. Ha éppen nem mi bitoroljuk a nagy színpadot. :) 

gjirokasteralbania-11.jpg

Album Gjirokasterről:

Butrint 

Ksamiltól 5km-re fekvő Butrint 1992 óta az UNESCO Világörökség része. Kr e. 2 századra visszamenőlegesen romok, mozaikok, görög színház, keresztelőkápolna, őrtorony található itt. És a magaslat tetején található kastély szépséges kilátással és egy kis múzeummal. 

butrintalbania-7.jpg

A Vivari-csatorna túl partján áll, a sajnos nem látogatható, Ali Tepeleni pasa kis vára. Gondoltuk, ha már ott van a görög határ mellett, oda is átruccanunk, de végül nem jött össze, mert nem találtuk az oda vezető utat. :) 

Butrintról készült képek ebben az albumban találhatóak:

Ezt a remek utat egy remek búcsú vacsorával és egy nagyon izgalmas haza felé vezető úttal koronáztuk meg. Gyönyörű hegyek között jártunk, csodás tájakat láttunk. 

hazafelealbania.jpg

Ezekkel a fotókkal búcsúzunk az albán riviérától:

A következő bejegyzésben folytatódik a leírás az idei albán utunkról, melyben Albánia egyéb részeit fedeztük fel. 

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr4014714777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása