Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Télből a nyárba 1.rész

1. rész: Miami és környéke, Sarasota, Orlando

2020. február 09. - Atyaég utazom

Ennek az utazásomnak az ötlete, nővéremék utazásához kapcsolódik, ahová nekem már nem volt lehetőségem becsatlakozni. Aztán egyszercsak szövetkeztünk, és mondtam neki, hogy ha találok olcsó (helyi viszonylatokhoz képest) repülőjegyet, akkor utánuk megyek, és meglepem a keresztlányomat. Elképzelhetetlen volt, hogy nélküle töltsem a Karácsonyt... Így is történt, hónapokig titokban szervezkedtünk. És egyszercsak eljött a nagy utazás és a meglepetés ideje!
img_20191217_185152-2.jpg

Október környékén levadásztam egy Bp-Miami repjegyet 120.000.-Forintért, igaz csak kézipogyász volt benne, ráadásul két átszállással, Amszterdamban és New Yorkban. Nekem nem ér +50/+100 ezer forintot, hogy legyen még egy bőröndöm és csak egy átszállás legyen benne. 3 hétre úgyse lehet csomagolni mindennapra más ruhát, így pakoltam egy hétre és mostam, valahogy csak túléltem. :) De ezt mindenki döntse el maga, saját igényei szerint, mi fér bele a bőröndjébe és a pénztárcájába.

Mivel 3 hétről volt szó, és ebből csak egy hét maradt a családomnak, gondoltam bőven marad arra időm, hogy szívem rejtett szegletébe, Kubába átugorjak. Igen ám, de az Amerika és Kuba közötti embargo miatt (erről bővebben a kubai konzulátus oldalán olvashatsz ITT) erről lemondtam, csak több átszállás és 21 órás repülőúttal tudtam volna megoldani, közvetlenül nem, pedig KeyWesttől csupán 140 km-re fekszik Kuba. Így tovább keresgéltem, és Sint Maartenra esett a választásom. Így nagyvonalakban már össze is állt az útitervem.

Nekiálltam szállást keresni, az árakat látva elég hamar eldöntöttem, hogy csak és kizárólag hostelekben vagy olcsóbb Airbnb szobákban fogok megszállni. Mindenhol a legolcsóbbat kerestem, lehetőség szerint reggelivel az árban (ami esetenként a bookingos genius tagságom miatt volt ingyenes). 

Nagyjából két nap alatt összeállt a programom. Úgyhogy már csak a várakozás maradt hátra. :)

Tudom, hogy nagyon fontos mindenkinek, hogy mennyiből lehet kihozni egy hasonló utat, ezért jöjjenek hát a piszkos anyagiak.

img_20191217_155736-2.jpg

Kalkuláció

Utazás dátuma: 2019.12.16.-2020.01.08.

Repülőjegyek:

  • Budapest-Miami (retúr, 2 átszállással, kézipoggyász, fedélzeti ellátással 3 fogás, snack, italokkal):

120 000.-Ft

  • Miami-Sint Maarten (retúr, kézipoggyász, fedélzeti ellátással snack, innivaló):

93 000.-Ft

Összesen: 213 000.- Ft

Tipp: Két különböző foglalásnál mindenképp fésüljétek össze a kézipoggyászok méreteit, és a kisebb méret szerint pakoljatok.

Szállás:

  • Miamiban több szállásom is volt, ezek összesen: (reggelikkel + 1 nap félpanzió + 1 oda-vissza ingyenes transzfer reptérről,reptérre): 45 000.-Forintomba kerültek
    • Party Hostel, szívből ajánlom annak aki hostelt keres, csúcs helyen, az Ocean drive központi részén van
    • Opera tower, szintén ajánlom, ez Miami belvárosi részén található, mi a 56 emeletes épület 30.emeletén voltunk elszállásolva fantasztikus kilátással (Airbnb)img_20191221_100400-2.jpg
    • Hostel Brazilian, Little Havanna közelében, nem ajánlom, én nem éreztem magam komfortosan és a tisztasággal is voltak gondok
    • South Beach Room and hostel szintén remek volt
    • A Hostel Airport Don Omar pedig ingyenes transzferrel tette kelendőbbé a szobáit.
  • North Port: Airbnb 68 000.-Ft
  • Sint Maarten: Vickey's Keys Hostel 94 000.-Ft. Ezt ajánlom a legeslegjobban. A finom reggelidet a szállást üzemeltető olasz séf vagy párja fogja elkészíteni Neked. Bár nem a legjobb az elhelyezkedése, de 1-2 nap és megszokod a sziget helyi hangulatát. :) Nekem szerencsém volt, mert a hostel többi lakója is hiper szuper jófej volt!

Tehát a több, mint 3 hét szállása összesen: 207 000.- reggelikkel együtt. Ez ebben a térségben nagyon jó árnak számít! 

Kocsibérlés:

Sint Maartenon: 300.-$-(93 000.-Ft)/hét/autó (Budget, 500$ letét)

Költőpénzről sosem szeretek nyilatkozni, mert ez teljesen egyénfüggő ki, mire szokott költeni. Van, aki elvan egy szendviccsel egész nap, van aki napi kétszer étterembe megy. Van, aki vesz két hűtőmágnest szuvenírnek, van aki a fél plázát.... Az biztos, hogy az itthoni árak kétszeresével simán lehet számolni. Miami beachen akár 3-szorossal is. És az áfát, "kötelező" borravalót is érdemes belekalkulálnod majd a végösszegbe, mert nettó árak vannak feltüntetve.

Kalkuláció összesen (szállások, 2 retúr repjegy, 1hét kocsibérlés) 3 hét a keleti, nyugati parton és Sint Maartenon: 513 000.-Ft + költőpénz

img_20191219_152845-2.jpg

Ettől most nekem is megállt a szívem, ahogy leírtam, viszont ha belegondolok, hogy mások ugyanennyi pénzből 5-10 napot töltenek csak és kizárólag mondjuk Miamiban vagy csak ennyiért veszik meg a Bp-St Maarten repülőjegyet, akkor már nem is tűnik olyan soknak ez az összeg. 3 hét mindennel együtt, több helyszínnel...

Így, hogy ezen túl vagyunk, jöjjön az első rész képes élménybeszámolója, amelyben Miamiról, Sarasotáról, és Orlandoról fogok írni.

MIAMI (South beach, Downtown, Little Havana, Wynwood wall, Art Deco negyed)

Erre az útra úgy mentem ki, hogy tudtam, hogy a 3 hétből ca 2-t egyedül leszek. Amire jelen helyzetemben vágytam az a napsütés, buli hegyek, új emberek, komfortzóna tágítás. A napsütés, saját hibámon kívül csak egy napra jött össze (legalábbis Miamiban), de a többit abszolút sikerült kimaxolni.

img_5877-2.jpg

2019.12.18. Miami Beach, 79 °F

Első nap strandolással, a többi nap városnézéssel, sok széllel és esővel tarkítva telt. A szállásom közvetlenül az Ocean drive egyik legmenőbb szórakozóhelye mellett volt, így kézenfekvő volt, hogy az éjszakáimat a Mango's-ban töltsem.

Imádtam, ahogy egyesek öltözködtek! :)

Elég pezsgő showműsorokkal teszik különlegessé az éjszakai életet, de a legjobb mégis az volt, hogy mindig találtam párt egy kis salsához, bachatához is. Ennél részletesebben most nem is mesélnék. :) Inkább sok fotóval és egy személyes ajánlóval zárnám a Miamis részt:

  • Strandoláshoz: Miami South beach (2 napágy + 1 napernyő bérlése 20$)

  • Séta, naplemente, üldögélés a fűben, piknik: South Pointe Park Pier. Nikki beach hófehér párnái közt egy hűsítő ital

  • Sport: Miami beachen futás, Lummus park súlyzós edzések, rúdtánc, strandröplabda, stb

  • Étkezés: The Lobster Shack (hideg homár előételnek, homárleves, avokádós baconos homár szendvics, innivalóval két főre 77$)

  • Éjszakai élet: Kötelező az esti séta Miamiban, a gyönyörűen kivilágított épületek között sétálva látjuk meg Miami igazi arcát. Aki szórakozni szeretne menni, számos lehetőség közül választhat, én a Mango's Tropical Cafet választottam (hétköznap ingyenes, szombaton 10.-$ belépő) de bármelyik hely szuper lehet az Ocean driveon, nagyot nem tévedhetsz (koktélok 13-16$-tól)

  • Ismerkedés: Mindenütt, de tényleg! A strandon, a közértben, séta közben, buliban, a hostelekben, mindenhol lehet barátkozni, ismerkedni, flörtölni. Abszolút nyitottak az emberek.
  • Rossz idő esetén: Frost Museum (29,95$), tudományos múzeum planetáriummal, különböző csillagászati témájú show műsorral Whoopie Goldberg tolmácsolásában (narrátor). Nekem ez a múzeum nagyon meghatározó program volt, és az egyik kedvencem lett a 6 szinten elterülő tematikus kiállításaival. De a közelében több, más típusú múzeumot is találtok, a Pérez Art Museum -ra például a tetőről szuperül rálátni, mint ahogy a kikötőre és belvárosra is.

  • Városnézés: Önállóan vagy hop on hop off buszokkal, van lehetőség távolabbi utakra is befizetni, pl Keywest, Everglades nemzeti park.
  • Helyi város nézéshez:
    • Downtown, Bayside market place - fedett "piac", Little Havana (Calle Ocho) - kubai negyed
    • Wynwood walls - graffiti falak/street art
    • Espanola way, Ocean drive, Lincoln ave, Washington ave, Art Deco negyed és az Art Deco Center (5$)

  • Egyéb érdekesség: Key Biscayne (strandolás, világítótorony, Kincs, ami nincs forgatási helyszín)
  • Koncertek: American Airlines Arena

 Miamis tippek:

  • Hasznos lehet a Miami trolley app, melyben követheted az ingyenes kis városi buszok útvonalait, látod mikor, hova érkezik a következő járat,
  • Töltsetek le offline térképet,
  • Próbáljátok ki az ingyenes magas metrót (metromover)
  • Használjátok az ingyenes városi wifi hálózatot kiegészítve a hazai szolgáltatónál vásárolható US adatroaming csomagokkal. Nekem ez, és a szálláson hasznáhaó wifi bőven elég volt. De kint vásárolható SIM kártya is (drágább, de nagyobb adatcsomag).
  • Ha nem használjátok ki az ingyenes közlekedési lehetőségeket és a fizetős (2,25.-$/jegy) hálózatot sem, mert inkább taxiznátok, javaslom az olcsóbb Lyftet vagy a picit drágább, de a taxinál, még mindig olcsóbb Ubert.

SARASOTA (Ringling Múzeum)

Miután megtörtént a családdal való meglepi találkozás és velük is bejártam Miamit, kiélveztük a szállásunkról elénk táruló csodaszép látványt, átkocsikáztunk a nyugati partra. Félúton valahol betérünk egy benzinkútra is, ahol  van egy tó, melyben éldegélt egy aligátor. Ez, csak azért volt ijesztő, mert nem volt teljesen körbekerítve a tó, a hátsó részen simán kisétálhatna, ha akarna. :) A közeli Everglades park szélét is érintettük, ahol felfedeztem egy aligátort az egyik pihenő melletti folyóban úszkált épp. De nagyon sok mókussal is találkoztunk, ők már sokkal szelídebbeknek bizonyultak. :) 

Az én szállásom North Portban volt, a többiek pedig Englewoodban barátoknál voltak elszállásolva. Szívesen írnék erről a két kis városról is, de azt az időt, amit ezen helyek felfedezésével és Cape Canaveral látogatásával tölthettem volna, azt a barátaink (hitvesi) ágyában töltöttem. 15 éve nem voltam olyan beteg, mint azon a héten..Englewoodban ezt az egy képet lőttem, ezt is csak a kocsiból. :)

img_20191227_132211-2.jpg

Mini fánk, mini Trump

De, még mielőtt letepert a betegség, ellátogattunk Sarasotában.

A John és Mable Ringling Museum of Art, John Ringling egykori cirkuszmogul által Sarasota városára hagyott múzeuma, melyben rengeteg értékes értéktárgyat gyűjtött össze (pl Rubens gyűjtemény).

img_6946-2.jpg

Volt egy festmény, ami egyből felkeltette a figyelmemet, elsőre azt gondoltam, hogy woow ez biztosan Caravaggio festmény. De nem, "csak" egy tanítványáé volt. Azért büszke voltam magamra, hogy felismertem a drámai fény-árny játék stílusát. :)

img_6991-2.jpg

Francesco Cairo, Judith with the head of Holofernes, ~1633-37, Ringling museum

A birtokon található még rózsakert, Dávid szobor utánzat, gyönyörű itáliai kert. Mi, a kiállítás megtekintését egy hétfői napra időzítettük, így ingyenesen mehettünk be. Az árakat és nyitvatartást ellenőrizd le a honlapjukon ITT. Található még a városban Ringling cirkusz- és sok egyéb múzeum, de még operaház is.

Érdemes egy sétát tenni a következő helyeken is: Bayfront, kikötő, a II.világháborúból hazatérő matróz ápolónőt csókoló szobra, mely a béke, szerelem, és a boldogság jelképévé vált. Igaz történetéről ITT olvashatsz bővebben.

20191223222611_img_7094-2.jpg

Majmok :)

A nagyon szeles időben csak rövidebb kitérőt tettünk a Siesta Keyen és a Lido beachen, aztán 1-2 órás amis kutatásba fogtunk, sajnos sikertelenül. :) Nem találtuk meg azt, ahol laknak, csak egy-két, az utcán bicikliző amisba futottunk bele. Miért is nem követtük őket?! :)

A Karácsonyt csendesen, betegesen töltöttük együtt, pulykasütéssel megspékelve.

ORLANDO (Universal Studió)

img_20191226_183806-2.jpg

Orlando a különböző (vidám)parkok otthona, nem tudsz két lépést tenni anélkül, hogy ne ütkéznél bele a különböző szórakoztató parkokba. Mi most az Universal studiót választottuk. A jegy ára 148$/fő volt, és ebbe nem tartozott bele a Harry Potteres rész. Ha azt is szerettük volna megnézni, az még +90$ lett volna. Félre ne értsétek a személyes véleményemet, nem azt mondom, hogy nem jó a park és ne menjetek. Úgy fogalmaznék, hogy ár-érték arányban nem ad akkora élményt, mint amennyibe kerül. Főleg, hogy itt is a minimum sorban állás ca 50 perc. Ettől függetlenül nagyonjó kis hullámvasút, 4D-s filmvetítés, szimulációs játékok sora található. Sok mindenre felültünk, de pl a Mignonos rész kimaradt, mert a kiírás szerint 220 perc volt a várakozási idő! :) De hazarepültünk ET-vel, lövöldöztünk az idegenekre a Men in blackesekkel, letüsszentett minket a Szamár a Shrekből, és Simpsonékkal is zuhantunk...

Volt az utazásom alatt egy extra feladatom is. A Kockacsoki világjáró albumába gyűjtöttem, a ca. 8 600 km-t utazó isteni finom csokis fotókat. Jöjjön ezekből most egy Miami beaches:
img_6115.jpg

Összefoglalva:

  • Ami a legjobban tetszett

Az emberek, baráti kapcsolatok alakulása, a nyitottságuk, segítőkészségük. 

  • Ami nagyon nem tetszett:

A nagyon erős klíma használat. Ha 30 fok van, de tudod, hogy aznap buszra fogsz szállni, vagy bemész egy múzeumba, kávézóba, étterembe, jobb ha van nálad egy kendő, kis kabát, bármi ami védi a hátadat.  

Legközelebb, a második részben Sint Maarten lesz a téma. A sziget, mely két európai ország fennhatósága alá tartozik és ahol a világ egyik legkülönlegesebb reptere és megannyi álomszép part is található.

 

Amennyiben Te nem szeretnél egyedül utazni, vagy szükséged van valakire, aki helyetted leszervezi álmaid utazását, személyre szabva, keress bizalommal: atyaegutazom@gmail.com

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr8215420864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása