Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Atyaég, repülök! - Francia Riviéra

Nizza, Éze, Monaco, Villefranche-sur-Mer, Saint Paul de Vence, Grasse, Menton és a temetők

2019. március 03. - Atyaég utazom

Ebben a bejegyzésben nem megyek bele minden apró részletbe, mert erre az útra lassan két évvel ezelőtt mentem és akkor még nem jegyzeteltem menet közben... :)

2017 nyarára vettem meg a legelső repülőjegyemet. Az úticél Nizza volt. Borzasztóan vártam ezt az utat, tele izgalommal, kíváncsisággal, esküszöm, mint egy kis gyerek! :) El sem tudtam képzelni milyen érzés lesz a repülés, milyen lesz egyedül egy idegen országban. De higgyétek el nekem, érdemes egyedül is elindulni, hihetetlenül felszabadító érzés! Életem egyik legjobb utazása volt! Nem a legolcsóbb, de a legjobb és legemlékezetesebb.:)

Úti zeném:

Neoton Família - Monte Carlo

Hasznos információk

Árak (2017):

Repülőjegy Bp-Nizza, Nizza-Bp (2017. június): 25 000.-

Szállás 6 nap, tengerpartra néző franciaágyas szobával: 75 000.-/szoba (ha ketten mentek 37 500.-/fő)

Reptéri busz (98, 99-es): 6.-€ (ellenőrizd le hol lesz a szállásod, lehet helyi busszal is eléred, ami kedvezőbb árú (1,5€), mint a reptéri busz. Sőt még jobban jársz, ha már a reptéren megveszed a bérletedet)

Bérlet 24 órás Nizza: 5.-€

Bérlet 7nap Nizza: 15.-€

Buszjegy Nizzában és Nizzából a környező városokba (Monaco, Éze, stb) csupán: 1,5.-€/út

Természetesen itt is elérhetőek a 24/48/72 órás városi kártyák (French Riviera pass), melyek számos kedvezményt tartalmaznak. Erről ITT olvashatsz.

A többi variációkat megnézheted ITT.

Vasút vonalak árairól tájékozódj a TER honlapjáról.

Nizza azért is tökéletes választás, mert csillagtúraszerűen könnyen bejárhatjuk a környéket. A közeli városokba 1,5€ -ért eljuthatunk buszokkal.

Belépő árak:

Chagall múzeum, Nizza: 10.-€ (French Riviera pass kártyával például ez is ingyenes)

Egzotikus kert, Éze Jardin Exotique d’Éze: 4-6.-€ (szezontól függően)

Oceanografiai Múzeum, Monaco: 11-16.-€ (szezontól függően)

Ajánlások:

Nizza Promenade des Anglais sétány és a végén lévő kilátó, Menton 3 szintes temetője, Ville Franche sur Mer homokos és ingyenes strandja, Éze és Saint Paul de Vence középkori romantikus szűk kis utcái, gallériái, parfüm gyár látogatás.

Személyes élményeim

A Francia Riviéra véleményem szerint igen csak turista barát régió, ami valljuk be meglepő, ha a franciák hozzáállására gondolunk. :) Minden városban könnyen elérhetőek a tourinfó irodák (Tourist Office), remek helyen, busz állomás közelében vagy egy fő látványosság tövében közvetlenül. Mindenhol kedvesen segítenek, adnak helyi térképet, bekarikázzák rajta a főbb látványosságokat, stb stb, amit ilyenkor szokás ugye.

Nizza

Ez volt az első Airbnb-s élményünk. Nekem is és a házinéninek is. Egy tengerre néző szobát vettem ki, melyet egy idősebb néni adott ki, akinek a lánya szintén a házban lakott és már tapasztalattal rendelkezett ezekben az ügyekben.

img_20170608_161908.jpg

A néni nem beszél angolul, én nem beszélek franciául, így nagy segítség volt néha a lánya, mint közvetítő. De mikor nem volt jelen, akkor is meg kellett oldanunk az égető kérdéseket, mint például amikor egyik este leactivityztük, hogy azt a bort amit az imént megivott, azt nem, nem a lánya vette kettőjüknek, hanem én magamnak. :) De végül megnyugtattam, hogy nincs semmi probléma ő pedig nagyon kedvesen másnap pótolta.

 img_20170609_203007.jpg

Őrület, hogy mik vannak?!

Ezen kívül csak az óriás kandúrral voltak problémáim, aki kicsit zokon vette, hogy elfoglaltam a franciaágyát, ezért első este amikor még nem voltam elég figyelmes és nyitva hagytam egy résnyire a terasz ajtót, a cicus bejött és lazán feltelepült az ágyamra, jelezvén hogy ez bizony az ő területe! Szerencsémre máshogy nem jelölte meg. :)

Már első este elindultam felfedezni a várost. A házinénik pedig voltak olyan kedvesek és bevittek a központba. Innen közel van a katedrális, a régiség piac, a rendőrség, a kikötő és a tengerparti sétány, ami telis tele van hangulatos beülős helyekkel.

img_20170608_195847.jpg

A kikötő előtti Parc du Chateau és a Lou Castéuból gyönyörű kilátás nyílik a ca 7 km-es Promenade des Anglais parti sétányra.

img_20170608_194634.jpg

Naplemente előtte még belefutottam egy közösségi aerobic órába is.

img_20170608_193541_1.jpg

Nemhogy a naplementét, de még a Hold felkeltét is volt szerencsém haza felé megcsodálni.

img_20170608_204813.jpg

Másnap reggel mielőtt nyakamba vettem volna a Riviérát, körül néztem a szállásom környékén. Egy lakópark, melyet körül ölelt egy gyönyörű park és ódon kastély, és minden ház előtt óriási hortenziák tündököltek a szivárvány minden színében.

img_20170609_075233.jpg

img_20170609_080126.jpg

Éze

Éze, Nizza és Monaco között található valahol félúton. Nizzából 1,5.-€-ért eljutunk busszal, amely a középkori város lábánál tesz le minket. Aki szereti a provancei hangulatot, a helyes kis szűk utcácskákat, annak kihagyhatatlan. Az óváros a hegyre épült, a tetején található az egzotikus kert, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerre. Varázslatos egy város!

img_20170609_101300.jpg

Többször megkaptam már, hogy nem vagyok teljesen normális, hogy egy nyaralás során hamarabb bemegyek egy helyi temetőbe (vagy háromba…), mint hogy kifeküdjek egy strandra süttetni a hasamat. Éze temetője volt az első amit itt meglátogattam. 

Ézeben kövessük a Point de Vue feliratot, hogy elsétálhassunk a kilátóig. Majd térjünk be a Fragonald parfümgyárba és ismerkedjünk meg a parfümkészítés rejtelmeivel.

Mikor vissza leértem a buszmegállóhoz, ahonnan indult tovább a buszom Monte Carlo felé, már ki voltak pakolva az árusok, természetesen nem hagyhattam ott egy kis provancei fűszerkeveréket sem.

img_20170609_103057.jpg

Monaco, Monte Carlo

A Vatikán után a második legkisebb állam. Nizzából a 100-as busszal juthatunk el a fényűzés államába.

img_20170609_122853.jpg

A hercegi palotában audio guide-dal vezetnek végig minket a látogatható termeken, ami valóban roppant gazdag és megkockáztatom giccses is egyben, de persze ez ízlés kérdése. Természetesen fotózni nem lehet bent, ezért nem tudom megmutatni Nektek, így muszáj lesz elmennetek és személyesen lecsekkolnotok. :) 

Oceanográfiai múzeum legjobb része a tetőn található óriási cápa szobor, de magától a múzeumtól én ennél azért "picit" többet vártam. Személyes véleményem, hogy a budapesti tropicariumban több mindent látni, vagy legalábbis élvezetesebb. Maga a város hozza az elvárásokat, drága és gyönyörű. :)
img_20170609_155712.jpg

"És ha lesben áll egy cápa, áldozatra várva, szinte felfal a szemével. Mi legyen?"

Kötelező nevezetességek:

  • A városba beérve az előttünk elterülő botanikus kert,
  • Monte Carlo Casino,
  • Ha nem sajnáljuk a casinóban megnyert eurónkat, akkor nyugodtan üljünk be a híres Café Parisba egy hűsítő italra,
  • A monacói szikla, ami a tengerbe 800 méter mélyen benyúló sziklatömb,
  • Kikötő, és amivel nem lehet betelni az a kilátás a nyílt vízre.
  • A neoromán stílusban épült katedrális,
  • Az óváros,
  • A hercegi palota és az őrség váltás,
  • Oceanografiai múzeum,
  • A sport rajongóknak a F1 pálya

img_20170609_124045.jpg

 Vilefranche-sur-Mer

img_20170610_101545.jpg

Gyönyörű homokos part, kevés árnyékkal, hangulatos beülős helyekkel. Aki nap imádó, annak teljes szívből ajánlom. De aki hozzám hasonló beállítottságú, és olyan érzés keríti hatalmába 20 perc napozás után, hogy “Atyaég, lemaradok egy csomó mindenről!”, az üljön fel a buszra és menjen el a nizzai Chagall múzeumba, ahol légkondis hűs termekben csodálhatja a műremekeket. Aki szereti a művészetet, annak kihagyhatatlan egy ilyen kiállítás.

img_20170610_153315.jpg

Saint Paul de Vence

Tele kis galériákkal, művészi alkotásokkal. Ugyanolyan elbűvölő, mint Éze, annyi különbséggel, hogy nem tengerparti város. De a hangulata ugyanolyan csodálatos, középkori, provencei.

img_20170611_113828.jpg

A temető itt is magával ragadó, gyönyörű kilátással. Marc Chagall, orosz-zsidó, honosított francia modern festőművész életének utolsó éveit St Paul de Vencében töltötte, itt hunyt el és itt nyugszik.

img_20170611_111216_1.jpg

Grasse

Grasséba, Éze és Saint Paul de Vence romantikus városkák után látogattam el, így inkább a Parfüm című könyv sötét, nyomasztó utcáit láttam benne, mint a parfümgyártás fellegvárát. A Fragonald parfümgyárnak volt Ézében is egy bemutatóterme, így utólag azt mondom elég lett volna oda bemennem. Ezt a napot pedig inkább Antibesre áldozni. 

img_20170611_161938.jpg

Maga a gyárlátogatás és múzeum érdekes volt, még meg is dicsértek az átlagon felüli orrom miatt, nagyon sok illatot felismertem. Ez persze itthon, a Határ úti aluljáróban nem szolgál éppenséggel előnyömre. :) Megismertették velem a gyár múltját és a parfümkészítés lépéseit is.

img_20170611_160756.jpg

Menton

img_20170612_121656.jpg

Ha tavasszal utazunk el Mentonba, a citrom fesztivált semmiképpen se hagyjuk ki. Ha az év más szakaszába látogatunk el ide, akkor is olyan érzésünk lesz mintha épp fesztivál lenne, mert minden egyes szuvenír bolt hemzseg a különfélébb citromos termékektől. A citrusos gasztro ajándékokat előszeretettel kóstoltatják a betérő vásárlókkal, így kóstolhattam citromos kekszet, lekvárt és több féle limonchellot is, mely akkor a legfinomabb, ha a mélyhűtőből kivéve kortyolgatjuk.
img_20170612_115821.jpg

Mentonban mindenképpen fel kell sétálni a kikötő mellett futó várfalra, mert a végéből lenyűgöző a rálátás a városra és a környező hegyekre. A központban is érdemes tenni egy sétát, mert nagyon hangulatos az egymás hegyére hátára épített színes házikók sora.

A város tetején találjuk a 3 szintes temetőt ahonnan szintén pazar kilátás nyílik a tengerre és a városra.

img_20170612_124927.jpg

Egy egy utazás során nagyon fontosnak tartom, hogy legalább egyszer beüljek egy helyi étterembe és fogyasszak egy tradicionális, de legalábbis a helyre jellemző ételt. Ezen az utazáson Mentonban tartottam egy búcsú vacsit, és ha már tengerpart közelébe voltam, kihasználtam, hogy nem a mirelit, hanem a frissen halászott tengergyümölcseit szolgálják fel.

img_20170612_142936.jpg

A 6 nap alatt ca 3 órát sikerült napoznom, mert annyira be voltam sózva, hogy mennyi mindent meg kell még néznem, hogy sajnáltam az időt a heverészésre. :) Pedig tényleg gyönyörű partszakaszok vannak a Cote'd Azuron.

img_20170612_113945.jpg

Franciaország annyira megtetszett, hogy azóta már háromszor is voltam különböző régióiban. És még mindig vannak olyan részei ahová muszáj lesz elmennem, vagy ugyanoda visszamennem. Ami biztos, hogy legközelebb a Verdon kanyont és Antibest sem fogom kihagyni!

Még sok sok kép a Facebook oldalamon ITT.

A nyertes poszt pedig nem más, MINT...

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 

Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr1014665217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S_T 2019.03.05. 17:11:22

ÁÁ, azonnal befagyasztom otthon a Limonchellot. :)
Jó kis nyári hangulatom kerekedett. Én Provance-ban februárban voltam, 4 fok volt és fújt a misztrál, de még így is csodás volt. :)

Atyaég utazom · https://www.facebook.com/atyaegutazom/ 2019.03.06. 07:43:31

Azt jól is teszed! :)
Provenceben merre jártál?

S_T 2019.03.06. 20:48:32

@Atyaég utazom: Sajnos nem túristáskodni voltam, így csak egy rövid kirándulásra futotta. Láttam Gordes-t, Avignon-t, a Senanque apátságot és levendulaültetvényeit, Forcalquier-t és még egy hangulatos kis falucskát, már emlékszem a nevére. Voltunk még egy borvacsorán egy igazi provance-i chateau-ban is. :) Lassan 10 éve volt, azóta készülök vissza.
süti beállítások módosítása