Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Szicíliában vezetni?! Atyaég! - 1.rész

Enna, Cefalú, Palermo, Agrigento

2019. március 10. - Atyaég utazom

"Néha" rám jön, és felmegyek a fapados légitársaságok honlapjára és elkezdem böngészni az olcsó repjegyeket. Ha találok egy desztinációra vonatkozó meglepően olcsó jegyet, előszeretettel lecsapok rá. Pár hónappal ezelőtt is így tettem. Így jött ki az 5 napos Szicíliai út repjegy+szállás:15 500.-Forintra.

Az 5 nap alatt szorgalmasan végig jegyzeteltem az élményeket, helyszíneket, miket ettünk-ittunk, érdekes és vicces szitukat, hogy aztán majd semmit se felejtsek el leírni a blogba. Haza jöttünk és leadtam szervízbe a telefonomat.... Nagyon ügyesen csak a szicíliai jegyzetemet nem mentettem le. Na jó, a telefonra mentett telefonszámokat se.... :D  Szerencsére most nem egyedül utaztam, így Orsi, a legszuperebb útitárs szívélyesen kisegített amikor elakadtam, hogy melyik nap merre is jártunk... De ebből is tanultam, a jövőben a jegyzeteimet is google dokumentumba fogom tárolni, ahogy az útiterveket is szoktam. 

Az úti zenénk nem lehetett más, mint a Keresztapa szicíliai dala:

 

Hasznos infók

Utazás dátuma: 2019. Február

Árak:

Repjegy: 9 500.-Ft/return/fő

Szállás: 6 000.-Ft/fő/4éjszakára

Palermoban volt szerencsénk a Servas keretei közt szállást találni, így kerültünk Rosaliához az olasz doktornőhöz, akinek a másik szerelme a színészet.

Az utunk második felében Cataniában volt a szállásunk, ami igen kedvező ár volt. 2 éjszakára 6 000.-Ft/fő volt. Ezért az árért egy Cataniára általánosan jellemző "nyócker"-es környezetben, ámbár tiszta nagy szobát kaptunk. A folyosón egy szintén tiszta, közös zuhanyzóval és wc-vel. Szerencsére csak egy másik párossal kellett rajta osztoznunk, így nem okozott gondot az időbeosztás sem. 

És akkor jöjjenek az utazás során fellépő egyéb "extra" költségek:

Kocsi bérlés: 11 200.- teljes körű biztosítással (5 600.-/fő/5nap)

Belépők:

Palermo, Palazzo Reale: 10.-€

Agrigento, Templomok völgye (Velle Dei Templi): 10.-€ (archeológiai múzeummal 13.-, kerttel 15.-)

Etna felvonó+felvonótól busz 2920méterig oda-vissza: 79.-€

Parkolás:átlagosan 1.-€/óra. (0,60-1,50.-€/óra közötti sávban mozgott)

img_0524.JPG

Étel-ital árak:

palermói ebéd (pizza, bor, víz): 11.-€/fő

pizza: 5,5.-€tól

spaghetti: 7.-€-tól

arancine, rizsgolyó (szicíliai tradicionális étel): 7,5.-€/fő

péksütemény: 1-2.-€/db

2l almalé: 2€

cappuchino: 2,5.-€

cannole (tradicionális édesség): 2,5.-€

Élménybeszámoló

Muszáj két részre osztanom az élménybeszámolót, mert annyira sok helyen jártunk, hogy ha mindent egy bejegyzésbe írnék le, sose érnétek a végére. :) No meg azért is, mert mikor a második rész megjelenik én éppen Albániában leszek valahol, és mivel nem EU-s ország a telefonos szolgáltatások igénybevétele elég drága. Az adatforgalom 247,20 Ft/0,1 MB, így inkább előre beidőzítem a második részt is, hogy ne maradjatok leírás nélkül egy vasárnap sem. 

Az első részben érinteni fogjuk a következőket: Enna, Céfalu, Palermo, Agrigento.

Enna

Az Etna már a repülőgépről is nézve csodálatos látványt nyújtott, amint megláttuk, tudtuk, hogy nem sokára landolunk. Catania repülőterén átvettük a bérelt autót és elindultunk Ennába.
img_0128.JPG

Ez a látvány már megérte a repjegy árát!

Ennáról annyit tudtunk, hogy egy fennsíkon ca 900 méter magasságban fekszik és, hogy tiszta időben a Castello di Lombardiából gyönyörű kilátás nyílik a környékre és az Etnára.

img_0181.JPG

Castello di Lombardia

A castello parkolójában egy idősebb bácsi kóstoltatott velünk különböző magvakat, majd felpattintva a csomagtartóját, belekezdett az árusításukba. Finoman jeleztük neki, hogy 970 méter magasságból kezdett lefelé gurulni a magvas autója. Nagyon cuki volt, először belekapaszkodott a csomagtartóba, mint Chuck Norris, hogy majd ő így vissza fogja tartani a kocsit. De aztán hamar meggondolta magát, elengedte és gyorsan beugrott az autóba és behúzta a kéziféket. Majd visszatért hozzánk, a csomagtartóhoz és a magvas zsákokhoz. Orsi nagyon kedvesen utasította vissza a kihagyhatatlan ajánlatát: Mi most több pénzt tettünk a zsebébe azzal, hogy nem hagytuk legurulni a kocsiját, mintha vettünk volna tőle 10dkg csicseriborsót. :)

img_0185.JPG

Távolban az Etna morgolódik

Zsákos Frodo után bementünk a Castelloba. Kaptunk egy önként jelentkező ingyenes idegenvezetőt is. Nagyon kedves, és a saját politikai viccein nagyon jókat mosolygó fiatalember vezetett minket végig a fénykorában 20 toronnyal büszkélkedett vár romjai között.

img_0151.JPG

A Castello di Lombardia épségben maradt tornyai

Mint minden szicíliai városban, itt is megtalálható A dóm. És számos egyéb kisebb templom is. Egy ilyen kisebbe mi is betévedtünk és egy nagyon közvetlen és informatív hölggyel is találkoztunk, aki elször angolul, majd olaszul nagy lendülettel magyarázta nekünk a templom történetét. Orsi, aki elég jól beszél több nyelven is (angolul, németül, franciául, kínaiul és ki tudja még milyen nyelven), elég sok mindent meg is értett belőle, de ezt majd elolvashatjátok az ő blogjában. :) Mindenesetre Ennában nagyon kedves emberekkel találkoztunk. 

Cefalú

Ennából Cefalúba mentünk át. És egyáltalán nem bántuk meg! :) 

Tettünk a hajdani halászfalúban egy rövidke sétát, és lementünk a tengerpartra, ami egyből magával ragadott minket.

img_0212.JPG

A homokos partja és a kristálytiszta víze lélegzetállítóan szép.

img_0205.JPG

A hódítók királya  II. Roger, aki a legenda szerint Cefalúban menekült meg egy pusztító tengeri vihartól, hálából építette fel a Cefalú jelképének számító katedrálist, mely a normann stílus gyönyörű példája.

img_0259.JPG

A templom legősibb része, a szentély, a ma ismert Cefalú alapításának évéből, 1131-ből származik. 

img_0263.JPG

Cefalú nagyon kedves kis város a helyes szűk utcáival, ahol órákig el lehet sétálgatni anélkül, hogy megunnánk. A hegycsúcson álló szaracén vár romjaihoz mi már nem mentünk fel, mert menet közben ránk sötétetedett és még Palermoig is el kellett mennünk. De ennek a gyönyörű partnak a képe bevésődött a retinánkba. :)

img_0278.JPG

img_0284.JPG

Palermo

Első napunk vége Rosaliához, a szállásadó olasz doktornő-színésznőhöz vezetett. Azt, hogy simán, azt nem mondanám, mert kb a hajam is kihullott a dél-olasz vezetési stílustól mire odaértünk. Ha totojázol, akkor dudálnak. Ha felveszed a tempót és mész, akkor is dudálnak. A robogósok, gyalogosok jönnek mindig és minden irányból. A stop tábla pedig, mintha nem is létezne. De a kedvencem még is az volt, hogy egy sávból képesek voltak hármat csinálni. Örültem, hogy leraktuk a kocsit és hogy másapra gyalogos felfedező utat terveztünk Palermóba.

Rosalia elég nagy tapasztalattal rendelkezik a Servasos vendégek kapcsán, rólunk is tudta hogy farkas éhesen érkeztünk meg. :) Caponata salátával (padlizsán), különböző finom sajtokkal, anyós nyelvvel, azaz egy lapos ropogós kenyér féleséggel és húsgombóccal készült nekünk vacsorára. Mind egytől egyig tradicionális szicíliai ételnek számít. Egy palermoi város térképen bejelölte nekünk a fontos látnivalókat, mi pedig másnap be is jártuk majdnem mindet.

img_0779.JPG

Reggeli után (amit ezúton is köszönök Rosalia barátnőjének, aki valami mennyei narancslekvárt készített) a Parlament előtt kitett minket Rosália, elment dolgozni, mi pedig megkezdtük az aznapi túránkat.

A reggeltől estig tartó menetelésünket a palermói galériában járhatjátok végig velünk:

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Palermo tele volt látnivalókkal, az én kedvencem mégis a 2015 óta a Világörökség részét képező Palazzo Reale és a benne található udvari kápolna, a Capella Palatina gyönyörűen kidolgozott mennyezete és fafaragásai voltak. A kápolna 1130-40 között készült arab, bizánci, norman építészeti stílusban, A padló, a falak és a kupola mozaikja is ca 900 évesek és szinte tökéletes állapotban vannak.

img_0400.JPG

A Palazzoban megtekintettünk még egy Rosalia kiállítást is, amit nem a szállásadónk, hanem Szent Rosalia, Palermo védőszentjének tiszteletére rendeztek.

"Rozália a katolikus barokk népéletnek egyik legjellegzetesebb alakja, az egykorú járványos betegségek kiemelkedő hazai védőszentje. Életéről keveset tudunk, azt is teljesen átszövi a legenda. Az előkelő Sinibaldi grófi család sarjadéka, a szicíliai udvarban nevelkedett, majd visszavonult a világtól. Palermo mellett a Monte Pellegrino egyik barlangjának mélyén húzódott meg és 1166 táján ott is halt meg."

(forrás: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_rozalia)

img_0360.JPG

Este még pont elcsíptük háziasszonyunkat mielőtt ment éjszakai kórházi ügyeletbe. Előtte még összedobott egy nagyon finom lóbab levest vacsorára. A reggeli búcsúnál megbeszéltük, hogy szeretettel látjuk, ha ellátogatna Magyarországra és megtanultam tőle a nagyon dallamosan hangzó "Allora" kifejezést is, ami minden második mondata végén szerepelt. :)

Agrigento, Valle Dei Templi, Templomok völgye

Palermoból Agrigentóba mentünk, ami a tengerparthoz közeli hegytetőn fekszik. Az olaj- és mandulaligetben megbújó Templomok völgyébe, mely a Világörökség része.

img_0872.JPG

Az ősi város déli részén tíz dór stílusban épült görög templom romja látható, amiket a Kr. e. 6. és 5. század között építettek.

img_0791.JPG

Föltárt és fölújított állapotukban némelyikük a mai Görögország területén kívül eső legnagyobb és legjobban megőrzött ókori görög emlékek közé tartozik. Két olyan épület maradt meg a legjobb állapotban, amelyeket minden bizonnyal Héra és Concordia istennőknek szenteltek. 

img_0830.JPG

A Concordiának szentelt templom figyelemre méltóan jó állapotban maradt fönn, 597-ben keresztény templommá alakították át. 

Tudtad?

A gyönyörű arányokkal rendelkező Concordia templom nem csak Agrigento, hanem az UNESCO Világörökség jelképe is - stilizált változata szerepel a szervezet logójában. unesco_logo_english_svg_1_1.png

 forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/UNESCO

 Találkoztunk még itt capriról származó girgantana kecskékkel:

img_0862.JPG

Pink kávéval:

img_0869.JPG

és 6-os osztású: papír, alumínium, műanyag, üveg, száraz és nedves háztartási hulladék, szelektív huladékgyűjtővel is (piros pont):

img_0871.JPG

Szemét módon itt most félbe is szakítom a beszámolót, de jövőhéten jön a 2.rész!

 

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr7014669297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arpad67 2019.03.18. 18:35:50

Szia,
nagyon jó leírás, 2 éve mi is bejártuk az itt leírtak nagy részét. A vezetés nem veszélyes (bár sokaknak annak tűnik), csak fel kell venni a helyiek ritmusát. Ti hol tudtatok kocsit bérelni ennyiért, nekünk EUR 8,2/nap volt, az is kifejezetten barátinak mondható, eddig sehol sem tudtam olcsóbban bérelni.
További szép utakat,

Atyaég utazom · https://www.facebook.com/atyaegutazom/ 2019.03.21. 12:48:41

@Arpad67: Szia! Bocsánat a késői válaszért, de a technika ördöge eddig nem engedett válaszolni a kommentedre. :) A Ryanair oldalán keresztül egy akció keretében foglaltuk az Interrent autó kölcsönzőből. Köszönöm és Neked is! :)
süti beállítások módosítása