Úti tippek, hasznos információk, élménybeszámolók

Atyaég, utazom!

Atyaég, utazom!

Drága Izland! Én így szeretlek! - 2.rész

Seljalandsfoss, Gljúfrafoss, Skógafoss, Skogar múzeum, Rútshellir barlang, Eyjafjallajökull

2019. május 12. - Atyaég utazom

Az izlandi leírás első részében általánosságban olvashattatok az országra jellemző magas árakról és az első napunkról is (Reykjanes félsziget, Keflavik, Gardur, Grindavik, Blue Lagoon, Þykkvibær).

A mai bejegyzésben szó lesz különleges vízesésekről, az izlandi pónikról, és egy skanzenről is.

Az első, Izlandon töltött éjszaka után, másnap reggel végre megtapasztalhattam az EU Egészségbiztosítási kártya hasznosságát is, hiszen remek jégkaparó vált belőle. Igazából, csak azt nem értem, hogy Izlandon a bérautókban miért nem alap felszereltség egy jégkaparó?! :)

jegkaparo.jpg

"Izland a JÉG és a TŰZ országa"

(fotó: Harrach Orsolya)

Szerintem még 5 perce se ültünk az autóban, amikor meg kellett állnunk fotózni, a körülöttünk lévő tájat és az izlandi pónikat egyaránt. Nem mondom, hogy mind a kettőnk kedvenc programja volt, viszont annál jobban értékeltem Orsi bátorságát. :) Az én fejembe folyton az járt, hogy egy kézzel nem fogok tudni kormányozni a sürgősségiig, ha leharapja egy cuki izlandi póni a kezemet. Így hát felelősségteljesen úgy döntöttem, hogy áldozatot hozok, és megvonom magamtól a simogatás élvezetét. 

img_4513.jpg

Izland: szitáló eső. Izland: erős hideg szél. De a hajam még mindig tart.

Az izlandi pónikról: Kis termetű, hidegvérű lófajta, ami erejéről és kitartásáról ismert. Főként hátas- és igásló, de emellett kedvelt hobbiló, ami szelíd természetének köszönhető. Tartása igen egyszerű, mivel nagyon igénytelen fajta, ez is közrejátszik nagy népszerűségében. Az izlandi törvények értelmében az a póni, amely egyszer elhagyta a szigetet, többé nem térhet vissza, emellett idegen lovak importja sem engedélyezett a járványok és betegségek behurcolásának elkerülése érdekében. De ugyanebből kifolyólag Izlandra kizárólag új lószerszámot és új, vagy alaposan fertőtlenített lovasfelszerelést lehet csak bevinni. Több helyen is láttuk, hogy szervezett programnak ajánlották a lovaglást, így aki szeret, kipróbálhatja milyen érzés egy izlandi póni hátán lovagolni. 

img_4570.jpg

A vízesés, ami mögé besétálhatsz

Következő állomásunk, Seljalandsfoss, azaz a vízesés, ami rögtön eszedbe jut, ha valaki Izlandot emlegeti. Ugye Te is emlékszel azokra az álom szép képekre, amik egy óriási vízesés mögül szivárvánnyal megspékelve készültek? Igen? Az jó, mert én ilyen képet nem tudtam készíteni. :) Picit borús időnk volt, szivárványra szinte esélyünk sem volt.

img_4611.jpg

Seljalandsfoss mögötti barlangból

De azért mi is bemerészkedtünk a 60 méter magas zuhatag mögött lévő kis barlangba. Aki ide indul, készüljön esőköpennyel, mert a lezúduló víz párája igen áztató és kellemetlen lehet a hűvösebb napokon.

Innen, a kijelölt útvonalon tovább sétálva elérjük a Gljúfrafoss vízesést, mely egy szikla hasadékban megbújó barlangban található. Sajnos, látogatásunkkor le volt zárva, így nem tudtuk megközelíteni. A bátrabbak és kevésbé fázósak a folyón átgázolva közelítették meg, melynek az volt a hátránya, hogy minimum térdig vizesen jöttek visszafelé. Mi, váltóruha híján nem kockáztattunk egy felfázást, így csak távolabbról csodáltuk ezt a különleges vízesést. Arról nem beszélve, hogy a folyón átkelés sem tartozott a kijelölt útvonalak közé.

img_4666.jpg

barlangban megbújó Gljúfrafoss vízesés

Elindultunk a Skógafoss vízesés irányába, de mint korábban, most is meg kellett állnunk jó párszor útközben 1-2 fotó erejéig, hisz nem minden nap lát az ember lánya például egy kerítésnyi fehérneműt. Nem igaz? :)

img_4725.jpg

Az izlandi Don Juan kerítése, sajnos a csengőt nem találtuk meg. :)

De az utunkba eset még a Rútshellir barlang, és a kimondhatatlan nevű, 1600 méter magas, Eyjafjallajökull jégmező alatti vulkán is, melyet muszáj volt megörökítenünk. Érdekessége, hogy az elmúlt 1100 esztendőben csupán négy alkalommal tört ki: 920-ban, 1612-ben, 1821-ben és 2010-ben. A látogató központ parkolójából gyönyörűen rálátni a lélegzetelállító vulkánra és az alatta fekvő hihetetlen nyugalmat árasztó házakra. 

img_4756.jpg

Rútshellir barlang

img_5130.jpg

Szinte lehetetlennek tűnik, hogy még a mi életünkben ki fog törni 5. alkalommal az Eyjafjallajökull

"Izland a JÉG és a TŰZ országa"

A sorozatos megállások ellenére is odaértünk a Skógafosshoz, amely a 60 méteres magasságával és 25 méteres szélességével vívta ki magának Izland legnagyobb vízesése címet. 
img_4767.jpg

A zuhatagnál csak sikerült elcsípni egy icipici kis szivárványt is:

De az igazi csoda a sok száz lépcső leküzdése után mégiscsak a szemünk elé táruló táj volt. Engem teljesen elvarázsolt, igazi vadregényes folyó part, ahonnan a vízesés lezúdul.

img_4811.jpg

Skógafoss tetejéről

Ha felértünk a lépcső tetejére, bátran menjünk át a kis vaskapun és tegyünk egy rövidebb-hosszabb sétát, nagyon megéri!

A fenti túrát követően, a vízeséstől pár száz méterre található, 1949-ben alapított, Skogar múzeum (közlekedési, néprajzi, halászati múzeum és skanzen) volt a célpontunk. Igyekeznünk kellett, hogy még a zárás előtti egy órába bezsúfolhassunk minden látnivalót. Külön izgultam, hogy odaérjünk a végén található közlekedési múzeumba is, ahol a sok érdekesség mellett egy 1923-as tűzoltó autót is lencsevégre kaphattam. Ezt külön küldöm Zolcsinak, és az összes tűzoltónak, akik nap, mint nap életüket kockáztatva, értünk dolgoznak. A tűzoltó barátomnak általában minden utazásomról küldök tűzoltósággal kapcsolatos fotót, így küldtem már neki korábban többek között francia matchboxot, olasz tűzoltó autót, szicíliai tűzcsapot is. Egyszer majd csokorba szedem a gyűjteményt és megmutatom Nektek, mondjuk Szent Flórián napján (május 4.). Szerencsére van még rá majdnem egy teljes évem. :)

És ha már tűzoltók... viszonozzuk nekik áldozatkészségüket. Most egy pécsi tűzoltónak lenne szüksége segítségre, aki egyedül neveli 4 gyermekét, veszélybe került a szeme világa és ezáltal a megélhetésük is. Aki tud, tegye meg, hogy segít. Részletek ITT.

val_1.jpgKöszönjük...! 

"Izland a JÉG és a TŰZ országa"

A skanzenben találhatóak más területről ideszállított gyepházak (tőzegházak). Engem, a múzeumban a gyönyörű fafaragások, régi bútorok és az 1868-as faláda varázsolt el teljesen.

Ebben a bejgyzésben szerettem volna még a Vík közelében lévő fekete kavicsos partról, a Jökusárlón gleccser tóról, és a naplementés lunda lesünkről is írni, de be kell látnom, hogy több részre kell darabolnom az izlandi leírást, mint ahogyan eredetileg terveztem, a rengeteg látnivaló miatt. Remélem nem bánjátok, ha a fentieket meghagyom a jövő hétvégére. :)

Ha érdekelnek az olcsó utak, hasznos infók, eldugott helyek, érdekességek, akkor követhetsz az alábbi csatornákon:

 Gyönyörű világban élünk, fedezzük fel együtt!

Atyaég, utazom!

A bejegyzés trackback címe:

https://atyaegutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr8714810788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katiesdecoupage · https://katie-s-decoupage.webnode.hu 2019.05.12. 17:19:50

Humoros, magával ragadó séta ismét, csodás fotókkal! Igazán szórakoztató, köszönöm szépen!

Atyaég utazom · https://www.facebook.com/atyaegutazom/ 2019.05.13. 08:12:30

@Katiesdecoupage: Én is köszönöm, hogy rendszeres olvasója vagy a blognak! :*

Atyaég utazom · https://www.facebook.com/atyaegutazom/ 2019.05.14. 07:43:12

@Styx xXx: Köszönöm. Természetesen a képek eredeti méretben is megvannak, de ide a blogra muszáj valamennyire lecsökkentenem őket.
süti beállítások módosítása